Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Dupla póréhagymás pásztorpite

Brit klasszikus kis csavarral
2023. January 16.

A britek pásztorpitéje sokféleképpen elkészíthető. Már a klasszikus verzió is isteni, alul sűrű szaftos ragu, felül krémes burgonyapüré, amelynek teteje megpirult. Ez a verzió most dupla póréhagymával készült, nemcsak a raguba, hanem a pürébe is került belőle. 

Hozzávalók

egy 28 cm átmérőjű serpenyőhöz / 6 főre
  • A raguhoz:
  • 50 dkg darált marha- vagy sertéshús
  • 1 nagy póréhagyma fele
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg zöldborsó
  • 1 kápia paprika
  • 2 púpozott evőkanál paradicsompüré
  • 1 dl vörösbor
  • 1 púpozott teáskanál kakukkfű
  • 2 babérlevél
  • 1 evőkanál Worcestershire szósz
  • 1 evőkanál vaj
  • só, bors
  • A püréhez:
  • 1 kg szétfőlő burgonya
  • 1 nagy póréhagyma fele
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • só és őrölt szerecsendió

Elkészítés

 

Először a burgonyát megpucolom, felkockázom és sós vízben felteszem főni. Amíg fő, mindent kikészítek, a zöldségeket megpucolom, a paprikát apróra vágom, a póréhagymát negyedelem és felaprítom. A zöld részéből nem használok sokat, több legyen a világos benne. Egy serpenyőben, amelyet sütőbe is lehet tenni (tehát nem műanyag a fogantyúja) felolvasztom az 1 evőkanál vajat, rászórom az összes póréhagymát, sózom és többször megkeverve átpárolom. Amikor kész, a fele póréhagymát kiszedem egy tálba, ez majd később a püréhez fog kelleni. 

A serpenyőben maradt felére rányomom a fokhagymát és hozzáadom a darált húst. Enyhén sózom, borsozom és így átpirítom. Többször átkeverem, hogy a hús mindenhol kicsit megpiruljon. Az aprított kápia paprikát is belekeverem, ezzel is párolom még pár percet. Hozzáadom a paradicsompürét, a kakukkfüvet és a babérlevelet, a Worcestershire szószt és a bort. Alapos átkeverés jön. Ha nagyon sűrű, felöntöm egy kis vízzel még. Lefedve összefőzöm a ragut. Amikor már jó sűrű, szaftos, a zöldborsót beleteszem és még pár percig főzöm.

Közben a burgonya megfőtt, leöntöm róla a vizet, hozzáadom a vajat, a sót és a csipet őrölt szerecsendiót. Áttöröm így, majd belekeverem a 2 tojássárgáját és a langyos tejjel együtt habosra keverem. A legvégén óvatosan átforgatom a félretett párolt póréhagymával.

Készen van a ragu és a krumplipüré is. A ragut a serpenyőben egyenletesen szétterítem, befedem a burgonyapürével. Lehet villával kicsit mintázni a tetejét, de nem kötelező, anélkül is jól mutat. 200 fokos sütőben nagyjából 30 perc alatt készre sütöm. Jó étvágyat!

 

Ezt a receptet is próbáld ki: 

Serpenyős langalló

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Datolyaszilvás quinoasaláta padlizsánnal

Datolyaszilvás quinoasaláta padlizsánnal

Télen se feledkezz el a salátákról!
Mini pavlova birsalmazselével

Mini pavlova birsalmazselével

A pavlova édes alapjához tökéletesen illik az őszi birsalma fanyarsága. A szezon kedvence lesz ez a desszert!
Serpenyős langalló

Serpenyős langalló

Maradék krumpli? Langallóba vele!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!