Dupla póréhagymás pásztorpite
A britek pásztorpitéje sokféleképpen elkészíthető. Már a klasszikus verzió is isteni, alul sűrű szaftos ragu, felül krémes burgonyapüré, amelynek teteje megpirult. Ez a verzió most dupla póréhagymával készült, nemcsak a raguba, hanem a pürébe is került belőle.
Hozzávalók
egy 28 cm átmérőjű serpenyőhöz / 6 főre- A raguhoz:
- 50 dkg darált marha- vagy sertéshús
- 1 nagy póréhagyma fele
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 dkg zöldborsó
- 1 kápia paprika
- 2 púpozott evőkanál paradicsompüré
- 1 dl vörösbor
- 1 púpozott teáskanál kakukkfű
- 2 babérlevél
- 1 evőkanál Worcestershire szósz
- 1 evőkanál vaj
- só, bors
- A püréhez:
- 1 kg szétfőlő burgonya
- 1 nagy póréhagyma fele
- 5 dkg vaj
- 1 dl tej
- 2 tojássárgája
- só és őrölt szerecsendió
Elkészítés
Először a burgonyát megpucolom, felkockázom és sós vízben felteszem főni. Amíg fő, mindent kikészítek, a zöldségeket megpucolom, a paprikát apróra vágom, a póréhagymát negyedelem és felaprítom. A zöld részéből nem használok sokat, több legyen a világos benne. Egy serpenyőben, amelyet sütőbe is lehet tenni (tehát nem műanyag a fogantyúja) felolvasztom az 1 evőkanál vajat, rászórom az összes póréhagymát, sózom és többször megkeverve átpárolom. Amikor kész, a fele póréhagymát kiszedem egy tálba, ez majd később a püréhez fog kelleni.
A serpenyőben maradt felére rányomom a fokhagymát és hozzáadom a darált húst. Enyhén sózom, borsozom és így átpirítom. Többször átkeverem, hogy a hús mindenhol kicsit megpiruljon. Az aprított kápia paprikát is belekeverem, ezzel is párolom még pár percet. Hozzáadom a paradicsompürét, a kakukkfüvet és a babérlevelet, a Worcestershire szószt és a bort. Alapos átkeverés jön. Ha nagyon sűrű, felöntöm egy kis vízzel még. Lefedve összefőzöm a ragut. Amikor már jó sűrű, szaftos, a zöldborsót beleteszem és még pár percig főzöm.
Közben a burgonya megfőtt, leöntöm róla a vizet, hozzáadom a vajat, a sót és a csipet őrölt szerecsendiót. Áttöröm így, majd belekeverem a 2 tojássárgáját és a langyos tejjel együtt habosra keverem. A legvégén óvatosan átforgatom a félretett párolt póréhagymával.
Készen van a ragu és a krumplipüré is. A ragut a serpenyőben egyenletesen szétterítem, befedem a burgonyapürével. Lehet villával kicsit mintázni a tetejét, de nem kötelező, anélkül is jól mutat. 200 fokos sütőben nagyjából 30 perc alatt készre sütöm. Jó étvágyat!
Ezt a receptet is próbáld ki: