Diós-málnalekváros habos szelet
Tésztaréteg, sok-sok lekvár, ropogós olajos mag és puha hab – tuti összeállítás, ugye? A lekvár ezúttal málna, amit dióval kombináltam, de finom mogyoróval vagy mandulával is.
Hozzávalók
egy 20x30 cm-es tepsihez- A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- ½ tasak sütőpor
- 4 db tojássárgája
- ½ biocitrom lereszelt héja
- 2-3 evőkanál tejföl
- A középső réteghez:
- 20 dkg málnalekvár
- 10 dkg dióbél
- A habhoz:
- 4 db tojásfehérje
- 3 evőkanál porcukor
Elkészítés
A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a hideg, kis kockákra vágott vajat. Hozzáadjuk a cukrot, a sütőport, majd a tojássárgájákat és a citromhéjat is. Elkezdjük összedolgozni, közben annyi tejfölt adunk hozzá, hogy összeálljon a tészta. Kissé ellapítjuk, és egyenletesen a sütőpapírral bélelt tepsibe nyomkodjuk. 180 °C-os sütőben kb. 10 percet sütjük (kapjon egy kis kérget a teteje).
Kivesszük a sütőből a tésztát, megkenjük a lekvárral, majd megszórjuk a durvára tört dióval. Visszatoljuk további 20 percre, ha szükséges, sütés közben letakarjuk alufóliával, hogy a dió ne égjen meg.
A tojásfehérjéket először lágy habbá felverjük, majd evőkanalanként hozzáadjuk a porcukrot, és kemény, fényes habot verünk belőle. A sütemény tetejére simítjuk, és még kb. 5 percet sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, csak ezután szeleteljük fel.
Ezt a receptet is próbáld ki: