Csilis spárgasaláta fetával
Domokos Annamária, az Egy falat egészség blog szerzőjének receptje.
Annamari 2012 óta alkot glutén-, tej- és cukormentes süteményeket, amelyeket országszerte megtalálhatsz kávézókban, cukrászdákban és akár bioboltokban is. Kedvenc területe a receptfejlesztés, legyen szó akár paleo, vegán, autoimmun vagy FODMAP diétáról.
További szuper receptekért, tartalmakért kövesd Annamarit a Facebookon és az Instagramon is!
Ha már kipróbáltuk a spárgát sütve, főzve, rizottóban és tésztához is, akkor itt a tökéletes alkalom, hogy salátaként is leteszteljük. Ez a könnyen elkészíthető saláta igazi vitaminbomba és ízkavalkád, amit a tavasz luxuszöldsége, a spárga tesz különlegessé.
Ráadásul egy pohár fehérbor, hangulatos háttérzene és némi gyertyafény kíséretében igazán elegáns, sőt akár romantikus vacsorává varázsolható ez a pompás saláta.
Hozzávalók
4 személyre- A salátához:
- 30 g quinoa
- 200 g zöld spárga
- 1 kisebb uborka felkockázva (kb. 100 g)
- 6-8 szem koktélparadicsom kettévágva
- 6-8 szem fekete olívabogyó
- 2-3 szem vajretek felszeletelve
- 1 szál újhagyma apróra vágva
- 2 evőkanál zöld csíra (pl. brokkoli, káposzta, retek)
- 150 g feta sajt (vegán opcióhoz Violife vegán fetasajt)
- 1-2 csipet őrölt csili
- Az öntethez:
- 60 ml extra szűz olívaolaj
- 2 evőkanál fehérborecet
- 2 csipet szárított bazsalikom
- só ízlés szerint
Elkészítés
A quinoát egy szűrőben mossuk át, és tegyük fel főni kétszeres vízmennyiséggel. Közepes lángon, körülbelül 10-15 perc alatt főzzük puhára. Ha elkészült, hagyjuk hűlni.
Közben a spárga kemény, fás alját vágjuk le, és forrásban lévő, lobogó vízben 3-4 percig főzzük, majd a vízből kiemelve hagyjuk kihűlni.
Addig egy csészében vagy pohárban jól keverjük össze a salátaöntet hozzávalóit.
Ha a quinoa és a spárga is kihűlt, akkor a felkockázott feta sajt felét és az összes többi hozzávalót tegyük egy nagyobb salátástálba, és locsoljuk meg a salátaöntettel. Ezután óvatosan forgassuk át a salátát, és a tetejét szórjuk meg a maradék feta sajttal és az őrölt csilivel.