Íme a finom és egészséges cseresznyés pite receptje
Hozzávalók
22 cm-es tortaformához- 200 g zabliszt
- 30 g lenmagliszt
- 1 nagyobb banán
- 50+75 g eritrit
- 1 db citrom
- vanília aroma
- 1 mokkáskanál sütőpor
- porrá őrölt eritrit
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
- 20 g görög joghurt
- 80 dkg cseresznye
- 50 g zabkorpa
- 1 db tojás
Elkészítés
Először elkeverjük a tészta száraz hozzávalóit, a zablisztet, a lenmaglisztet, a sütőport, 50 g eritritet és a mézeskalács fűszerkeveréket. Majd hozzáadjuk a görög joghurtot és az egész banánt pépesítve. Jól formázható egynemű tésztává gyúrjuk, majd hűtőbe tesszük pihenni 20-30 percre.
A cseresznyét megmossuk és kimagozzuk, majd a maradék 75 g eritrittel és egy kevés vanília aromával összekeverve félretesszük.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra.a
A tésztát átgyúrjuk néhányszor, hogy kissé visszapuhuljon, majd kettéosztjuk. Kb. a 2/3 részét két sütőpapír között vékonyra nyújtjuk, a piteformánk átmérőjénél legalább 5-6 cm-rel nagyobbra. Elvesszük a felső réteg papírt, fejjel lefelé ráborítjuk a piteformát, majd óvatosan belefordítjuk a tésztát és eltávolítjuk a másik papírt is. A tészta alján egyenletesen eloszlatjuk a zabkorpát.
A cseresznye levét lecsepegtetjük, majd a piteformában egyenletesen eloszlatjuk.
A maradék tésztát az előzőek szerint kinyújtjuk, majd 1-1,5 cm széles szalagokra vágjuk és beborítjuk vele a cseresznyés réteget. A maradék tésztából sütemény szaggató segítségével különböző formákkal is díszíthetjük a tetejét. Végül egy felvert tojással megkenjük a rácsot, hogy szép fényesre süljön.
Az előmelegített sütőben 10 percig 180°-on, majd további 20 perc 160°C-on készre sütjük. Porrá őrölt eritrittel megszórva, görög joghurttal tálaljuk.