Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Céklás-rozsos kenyérsaláta

2016. September 29.

Hozzávalók

4 személyre
  • 680g kicsi cékla, ledörzsölve
  • ½ kicsi vöröshagyma, vékonyra szeletelve
  • 3 evőkanál fehérbor ecet, plusz a tálaláshoz

  • 30 dkg rozskenyér, héja nélkül, összetépkedve, kb. 6 csésze
  • 4 evőkanál olívaolaj, plusz a tálaláshoz
  • 1 nagy narancs
  • frissen őrölt bors
  • 115g ricotta, összemorzsolva
  • 1 csésze friss fűszernövény (kapor, petrezselyem, tárkony, menta)

Elkészítés

1. Melegítsük elő a sütőt 220 Celsius fokra.

2. Tegyük a céklát egy mély sütőtálba, és 5 cm magasan öntsük fel vízzel.

3. Szorosan fóliázzuk le, és süssük addig, amíg a cékla megpuhul, 45-60 perc alatt. Hagyjuk hűlni.

4. Közben keverjük össze a hagymát, a sót és az ecetet egy kis tálban, majd tegyük félre.

5. Keverjük össze a kenyérdarabokat 2 evőkanál olívaolajjal egy peremes tepsin, sózzuk, borsozzuk. 8-10 perc alatt süssük meg, egyszer megkeverve, amíg meg nem barnul, és a széle ropogós nem lesz. Tegyük félre.

6. Dörzsöljük meg a céklát papírtörlővel, hogy eltávolítsuk a héját, majd felezzük vagy negyedeljük őket, és tegyük egy nagy tálba.

7. Öntsük rá a hagymát és az ecetes levet.

8. Egy kis, éles késsel pucoljuk meg a narancsot, a fehér héjától is.

9. A céklás tál fölött dolgozva, szabadítsuk ki a narancs húsát a hártyák közül.

10. Nyomjuk ki a levet, és dogjuk ki a maradékot.

11. Adjuk hozzá a pirított kenyeret és még 2 evőkanál olívaolajat, és alaposan keverjük össze. Hagyjuk állni egy pár percig, hogy az ízek kioldódjanak.

12. Közvetlenül tálalás előtt, forgassuk bele a ricottát és a zöldfűszereket. Locsoljuk meg olajjal és ecettel, sózzuk, borsozzuk.

 

Forrás:bonappetit.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!