Céklás-rozsos kenyérsaláta
Hozzávalók
4 személyre- 680g kicsi cékla, ledörzsölve
- ½ kicsi vöröshagyma, vékonyra szeletelve
- 3 evőkanál fehérbor ecet, plusz a tálaláshoz
- só
- 30 dkg rozskenyér, héja nélkül, összetépkedve, kb. 6 csésze
- 4 evőkanál olívaolaj, plusz a tálaláshoz
- 1 nagy narancs
- frissen őrölt bors
- 115g ricotta, összemorzsolva
- 1 csésze friss fűszernövény (kapor, petrezselyem, tárkony, menta)
Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 220 Celsius fokra.
2. Tegyük a céklát egy mély sütőtálba, és 5 cm magasan öntsük fel vízzel.
3. Szorosan fóliázzuk le, és süssük addig, amíg a cékla megpuhul, 45-60 perc alatt. Hagyjuk hűlni.
4. Közben keverjük össze a hagymát, a sót és az ecetet egy kis tálban, majd tegyük félre.
5. Keverjük össze a kenyérdarabokat 2 evőkanál olívaolajjal egy peremes tepsin, sózzuk, borsozzuk. 8-10 perc alatt süssük meg, egyszer megkeverve, amíg meg nem barnul, és a széle ropogós nem lesz. Tegyük félre.
6. Dörzsöljük meg a céklát papírtörlővel, hogy eltávolítsuk a héját, majd felezzük vagy negyedeljük őket, és tegyük egy nagy tálba.
7. Öntsük rá a hagymát és az ecetes levet.
8. Egy kis, éles késsel pucoljuk meg a narancsot, a fehér héjától is.
9. A céklás tál fölött dolgozva, szabadítsuk ki a narancs húsát a hártyák közül.
10. Nyomjuk ki a levet, és dogjuk ki a maradékot.
11. Adjuk hozzá a pirított kenyeret és még 2 evőkanál olívaolajat, és alaposan keverjük össze. Hagyjuk állni egy pár percig, hogy az ízek kioldódjanak.
12. Közvetlenül tálalás előtt, forgassuk bele a ricottát és a zöldfűszereket. Locsoljuk meg olajjal és ecettel, sózzuk, borsozzuk.
Forrás:bonappetit.com