Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A jó brownie kicsit krémes, a szélei ropogósak, nagyon csokis és egyáltalán nem száraz

Ismérve még, hogy egyszerű, gyors, és a "spájzból" összerakható
2017. May 10.

Szerintem a jó brownie kicsit krémes, a szélei esetleg ropogósak, de nagyon csokis, és egyáltalán nem száraz. Valamint a jó brownie egyszerű, és a spájzból összerakható, nem igényel extra hozzávalókat, persze minden extra mehet bele, amit éppen megkívánsz, de az alapnak egyszerűnek kell lennie. Továbbá a jó brownie ismérve, hogy az egyszerűsége miatt gyors is. Ez a recept mindhárom kritériumnak megfelel, és sajnos nagyon cukros, viszont liszt legalább kevés van benne (ezért is a krémes állag).

Nem vaj, hanem olaj kell bele, valamint nem csokoládé, hanem kakaó, és egy nagyon fontos lépést is tartalmaz a recept, ami pont a kakaóval függ össze. Az olaj felmelegítése után a szükséges kakaómennyiséget keverjük el, majd hagyjuk állni 8-10 percig.

Ez a folyamat a kakaó aromájának kibontakozásához szükséges, és legtöbbször meleg vízben szokták végrehajtani, de itt eleve rendelkezésre áll az olaj, miért is ne használjuk azt? A kakaópor így teljesen feloldódik, sőt, kissé be is sűrűsödik az oldat, így az íz és az illat sütés után is erőteljesen megmarad.

Hozzávalók

  • 2 dl étolaj
  • 6 dkg kakaó
  • 7 ½ dkg liszt
  • ½ tk sütőpor
  • csipet só
  • 3 tojás
  • 14 dkg barnacukor
  • 12 dkg porcukor
  • 1 tk vaníliakivonat

Elkészítés

1. A olajat melegítsd, de ne forróra, majd csomómentesen keverd el benne a kakaót.

2. A sütőt melegítsd elő 160ºC-ra.

3. A lisztet keverd el a sütőporral és a sóval, majd tedd félre.

4. A tojásokat a kétféle cukorral robotgéppel keverd habosra kb. 5 perc alatt, majd add hozzá a vaníliát, és a kakós olaj felét.

5. Alaposan keverd ki, míg fényes és sima nem lesz, kb. további 5 perc alatt.

6. Add hozzá a lisztet, majd ha elkeveredett, az olaj másik felét, és keverd addig míg a massza teljesen homogén, és selymes nem lesz.

7. Sütőpapírral bélelt, kb. 22×22 cm-es tepsiben 20-25 perc alatt sül készre, de ha tömörebb, kevésbé folyós brownie-t szeretnél ropogós szélekkel, akár 30 percig is sütheted.

8. A tepsiben hagyd hűlni pár percet, majd a sütőpapírral kiemelve hagyd szobahőmérsékletűre hűlni, és vágd kockákra.

FullSizeRender

Megosztom barátaimmal
Horvát Sára

Horvát Sára receptje

Szerkesztőink kedvencei

Ananászból citromkrém?

Amikor a recept legnehezebb része a várakozás, mert amúgy olyan egyszerű az elkészítése, csak hűlne már ki.... :)

Mese a mégis könnyű éclairről

Persze szuper recept is jár hozzá és sok sok jó tanács!

Szuper bagel recept egy brooklyni péktől

Horvát Sára tolmácsolásában

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!