A jó brownie kicsit krémes, a szélei ropogósak, nagyon csokis és egyáltalán nem száraz
Szerintem a jó brownie kicsit krémes, a szélei esetleg ropogósak, de nagyon csokis, és egyáltalán nem száraz. Valamint a jó brownie egyszerű, és a spájzból összerakható, nem igényel extra hozzávalókat, persze minden extra mehet bele, amit éppen megkívánsz, de az alapnak egyszerűnek kell lennie. Továbbá a jó brownie ismérve, hogy az egyszerűsége miatt gyors is. Ez a recept mindhárom kritériumnak megfelel, és sajnos nagyon cukros, viszont liszt legalább kevés van benne (ezért is a krémes állag).
Nem vaj, hanem olaj kell bele, valamint nem csokoládé, hanem kakaó, és egy nagyon fontos lépést is tartalmaz a recept, ami pont a kakaóval függ össze. Az olaj felmelegítése után a szükséges kakaómennyiséget keverjük el, majd hagyjuk állni 8-10 percig.
Ez a folyamat a kakaó aromájának kibontakozásához szükséges, és legtöbbször meleg vízben szokták végrehajtani, de itt eleve rendelkezésre áll az olaj, miért is ne használjuk azt? A kakaópor így teljesen feloldódik, sőt, kissé be is sűrűsödik az oldat, így az íz és az illat sütés után is erőteljesen megmarad.
Hozzávalók
- 2 dl étolaj
- 6 dkg kakaó
- 7 ½ dkg liszt
- ½ tk sütőpor
- csipet só
- 3 tojás
- 14 dkg barnacukor
- 12 dkg porcukor
- 1 tk vaníliakivonat
Elkészítés
1. A olajat melegítsd, de ne forróra, majd csomómentesen keverd el benne a kakaót.
2. A sütőt melegítsd elő 160ºC-ra.
3. A lisztet keverd el a sütőporral és a sóval, majd tedd félre.
4. A tojásokat a kétféle cukorral robotgéppel keverd habosra kb. 5 perc alatt, majd add hozzá a vaníliát, és a kakós olaj felét.
5. Alaposan keverd ki, míg fényes és sima nem lesz, kb. további 5 perc alatt.
6. Add hozzá a lisztet, majd ha elkeveredett, az olaj másik felét, és keverd addig míg a massza teljesen homogén, és selymes nem lesz.
7. Sütőpapírral bélelt, kb. 22×22 cm-es tepsiben 20-25 perc alatt sül készre, de ha tömörebb, kevésbé folyós brownie-t szeretnél ropogós szélekkel, akár 30 percig is sütheted.
8. A tepsiben hagyd hűlni pár percet, majd a sütőpapírral kiemelve hagyd szobahőmérsékletűre hűlni, és vágd kockákra.