BBQ szószos tarja töltött burgonyacsónakokkal
Indul a II. Soproni Sörverseny, idén egy különleges sörfajtával, hop lagerrel diadalmaskodhat a legjobb otthoni sörfőző. A verseny győztese egymillió forinttal lehet gazdagabb, 2020-ban pedig a boltok polcain láthatja viszont alkotását. A tavalyi győztes, Stubna Ágoston receptje alapján készült Soproni Óvatos Duhaj Porter a második verseny kihirdetésével egy időben kerül a hipermarketek polcaira.
Mi már megkóstoltuk a szerkesztőségben a Soproni jóvoltából a Portert, és kaptunk egy kis ízelítőt Wossala Rozina BBQ szószából is (a Porter remekül passzol a BBQ-s ételekhez), ennek különlegessége, hogy egyik összetevője maga a győztes sör. Rögtön főztem, azaz egész pontosan sütöttem is vele egy szuper finom ebédet.
Hozzávalók
4 személyre- A húshoz:
- 8 közepes szelet csontos sertéstarja
- só, őrölt fekete bors
- kevés olívaolaj
- 1-2 fej vöröshagyma
- Soproni Porter
- BBQ szósz
- A körethez:
- 8 közepes méretű burgonya
- 1 teáskanál olívaolaj
- 1 csokor újhagyma fehér része
- 10 dkg kolbász
- 1 tojássárgája
- só, őrölt fekete bors
- 10 dkg mozzarella sajt
Elkészítés
Roppant egyszerű recept következik, a munka oroszlánrészét hagyjuk nyugodtan a sütőre! A körethez a burgonyák héját alaposan lesikáljuk, majd egyesével, egészben alufóliába csomagoljuk a krumplikat. Forró, 190-200 °C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg egy villát könnyedén beléjük tudjuk szúrni. (Ne süssük túl!)
A burgonyákat hagyjuk kicsit hűlni, majd levágjuk az egyik oldaluk felső részét (ezt külön is megsüthetjük, esetleg kisüthetjük olajban). Ezután egy kanállal, villával vagy rövid pengéjű késsel óvatosan kikaparjuk a burgonyák közepét, tálba tesszük. Az olajat felhevítjük egy serpenyőben, rádobjuk a felkarikázott újhagymát és a kis kockákra vágott kolbászt (én most snackkolbászt használtam, ezt elég volt felkarikázni). Összesütjük. Hozzákeverjük a villával összetört burgonyát és a tojássárgáját, sóval és borssal fűszerezzük. A tölteléket a burgonyákba kanalazzuk, a tetejükre mozzarellát morzsolunk. Tálalás előtt visszatoljuk 180 °C-os sütőbe még kb. 20 percre.
A tarjákat érdemes szép lassan, 150-160 °C-os sütőben sütni. Egy sütőtálat kiolajozunk, a tarjaszeleteket sózzuk, borsozzuk, majd a tálba fektetjük. Melléjük helyezzük a megpucolt, felcikkezett hagymát. Lassan sütjük, közben Soproni Porterrel locsolgatjuk. Amikor a hús már jó puha, átkenjük BBQ szósszal (ekkor már csak sűrű szaft legyen a sütőtálban), és magasabb hőfokra kapcsolva rásütjük a „mázat”. A töltött burgonyákkal tálaljuk.