Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

BBQ szószos tarja töltött burgonyacsónakokkal

Soproni Óvatos Duhaj Porterrel készítve.
2019. October 17.

Indul a II. Soproni Sörverseny, idén egy különleges sörfajtával, hop lagerrel diadalmaskodhat a legjobb otthoni sörfőző. A verseny győztese egymillió forinttal lehet gazdagabb, 2020-ban pedig a boltok polcain láthatja viszont alkotását. A tavalyi győztes, Stubna Ágoston receptje alapján készült Soproni Óvatos Duhaj Porter a második verseny kihirdetésével egy időben kerül a hipermarketek polcaira. 

Mi már megkóstoltuk a szerkesztőségben a Soproni jóvoltából a Portert, és kaptunk egy kis ízelítőt Wossala Rozina BBQ szószából is (a Porter remekül passzol a BBQ-s ételekhez), ennek különlegessége, hogy egyik összetevője maga a győztes sör. Rögtön főztem, azaz egész pontosan sütöttem is vele egy szuper finom ebédet.

Hozzávalók

4 személyre
  • A húshoz:
  • 8 közepes szelet csontos sertéstarja
  • só, őrölt fekete bors
  • kevés olívaolaj
  • 1-2 fej vöröshagyma
  • Soproni Porter
  • BBQ szósz
  • A körethez:
  • 8 közepes méretű burgonya
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 1 csokor újhagyma fehér része
  • 10 dkg kolbász
  • 1 tojássárgája
  • só, őrölt fekete bors
  • 10 dkg mozzarella sajt

Elkészítés

Roppant egyszerű recept következik, a munka oroszlánrészét hagyjuk nyugodtan a sütőre! A körethez a burgonyák héját alaposan lesikáljuk, majd egyesével, egészben alufóliába csomagoljuk a krumplikat. Forró, 190-200 °C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg egy villát könnyedén beléjük tudjuk szúrni. (Ne süssük túl!) 

A burgonyákat hagyjuk kicsit hűlni, majd levágjuk az egyik oldaluk felső részét (ezt külön is megsüthetjük, esetleg kisüthetjük olajban). Ezután egy kanállal, villával vagy rövid pengéjű késsel óvatosan kikaparjuk a burgonyák közepét, tálba tesszük. Az olajat felhevítjük egy serpenyőben, rádobjuk a felkarikázott újhagymát és a kis kockákra vágott kolbászt (én most snackkolbászt használtam, ezt elég volt felkarikázni). Összesütjük. Hozzákeverjük a villával összetört burgonyát és a tojássárgáját, sóval és borssal fűszerezzük. A tölteléket a burgonyákba kanalazzuk, a tetejükre mozzarellát morzsolunk. Tálalás előtt visszatoljuk 180 °C-os sütőbe még kb. 20 percre. 

A tarjákat érdemes szép lassan, 150-160 °C-os sütőben sütni. Egy sütőtálat kiolajozunk, a tarjaszeleteket sózzuk, borsozzuk, majd a tálba fektetjük. Melléjük helyezzük a megpucolt, felcikkezett hagymát. Lassan sütjük, közben Soproni Porterrel locsolgatjuk. Amikor a hús már jó puha, átkenjük BBQ szósszal (ekkor már csak sűrű szaft legyen a sütőtálban), és magasabb hőfokra kapcsolva rásütjük a „mázat”. A töltött burgonyákkal tálaljuk.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Szőlős-mascarponekrémes pite

Szőlős-mascarponekrémes pite

Omlós tészta, lágy, habos krém és mézes párolt szőlő. Egy falat ősz!
Csirkés-zöldséges palacsintabatyu

Csirkés-zöldséges palacsintabatyu

Zöldségek, csirke és kolbász került a batyukba…

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!