Jöjjön egy laktató, tápláló étel, amely friss kenyérrel és egy pohár vörösborral szuper téli ebéd!
Hogy mi is a cassoulet? A francia vidék klasszikus fogása, és mint ezekre az ételekre általában jellemző, tájegységenként igencsak változó hozzávalókból áll. Ami biztos, hogy igencsak laktató, tápláló étel babbal, hússal, kolbásszal. Én is elkészítettem a saját verziómat (hogy ne kelljen a babbal külön foglalkozni, ezúttal konzervből), friss kenyérrel és egy pohár vörösborral szuper téli ebéd!
Hozzávalók
6 személyre- 2 evőkanál zsír
- 10 dkg kockázott szalonna
- 25 dkg csípős kolbász
- 35 dkg sertéshús vegyesen (comb, tarja, karaj)
- só, őrölt fekete bors
- 2 fej salottahagyma vagy vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 50 dkg sárgarépa
- 50 dkg burgonya
- 20 dkg hámozott paradicsom (télen üveges)
- 4 db babérlevél
- 8 ág kakukkfű
- 1 dl száraz, testes vörösbor
- kb. 1,5 dl zöldségalaplé (vagy víz)
- 2 konzerv (kb. 50 dkg) fehérbab (vagy ugyanennyi mennyiségű főtt bab)
Elkészítés
Egy nagy serpenyőben felhevítünk 1 evőkanálnyi zsírt, majd rátesszük a felkockázott bacont. Egy-két percet sütjük, majd hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, és ezt is átpirítjuk. Mikor már pirulnak, szedőkanállal áttesszük egy nagy méretű sütőtálba.
A visszamaradt zsíron fehéredésig pirítjuk a felcsíkozott húsokat, közben sózzuk, borsozzuk. Mikor kifehéredtek, a tálba helyezzük.
A megtisztított, negyedelt salottát és az egész gerezd fokhagymákat is átforgatjuk a serpenyőben, majd a tálba szórjuk.
A zöldségeket megtisztítjuk, a répát karikára, a burgonyát kockákra vágjuk. A maradék szafthoz hozzáadjuk a másik evőkanál zsírt, majd a zöldségeket átpirítjuk rajta. Beletesszük a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, pár percet főzzük erős lángon. Végül ezt is a sütőtálba öntjük a szafttal, zsírral együtt, és az egészet alaposan összeforgatjuk.
Hozzászórjuk a babérleveleket és a kakukkfű ágakat, felöntjük a borral és az alaplével, majd alufóliával letakarva, 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük minimum 2 órára. Közben néha ránézünk, hogy kell-e pótolni az alaplevet. Ha szükséges, éppen csak egy kevéssel tegyük, sűrű, szaftos állagnak kell a sütés végére kialakulnia.
Mikor már jó puha a répa és a burgonya is, beleforgatjuk a sütőtálba a lecsepegtetett babot, és további negyed órát sütjük. Tálalás előtt ízlés szerint eltávolítjuk a babérleveleket és a kakukkfüvet. Friss kenyérrel tálaljuk, tunkolva a legfinomabb!