Aperolos pohárkrém
Koronázzuk meg a karácsonyi menüt egy csodás Aperolos-narancsos pohárdesszerttel. Alkoholmentes változatban is készülhet, ilyenkor az alkoholos ital helyett használjunk keserűnarancs-szörpöt.
Hozzávalók
4 nagyobb pohárhoz- 100 g piskótatallér
- 250 g mascarpone
- 250 ml tejszín
- 50 g porcukor
- 1 nagy narancs héja és húsa
- 100 ml narancslé
- 70 ml Aperol
- 250 ml prosecco vagy víz (lehet vegyesen is)
- 1,5 csomag (15 g) porzselatin
Elkészítés
Kikészítem a 4 darab poharat. Alapos héjtisztítás után a narancs héját lereszelem, majd szakszerűen megpucolom késsel. A húsát felszeletelem, negyedelem és egy szűrőre helyezem, hogy lecsepegjen.
Kimérem a narancslét és beleöntök 20 ml Aperolt.
A mascarponét a porcukorral és a reszelt narancshéjjal kikeverem. A tejszínt külön felverem keményre. A tejszín felét hozzáadom a krémhez, és itt még géppel alaposabban átkeverem. Lágyabb lesz már a krém, így a felvert tejszín másik felét könnyedén, kézzel óvatosan össze tudom keverni.
Kikészítem a piskótákat, elosztom a mennyiséget 4 felé. 2 lehetőség van, vagy az összes piskótát a pohár aljára teszem, vagy 2 rétegben. Ha az elsőt választom, marad a 4 felé osztás, ha a másodikat, akkor 8 felé osztom.
Egy tálkába átöntöm az Aperolos narancslét. 2-3 darabonként beleteszem a piskótatallérokat, megforgatom, már veszem is ki kanállal, és rakom sorba a poharakba. Csak pár másodpercet legyen a narancslében a piskóta, ha benne hagyom tovább, szétázik. Amennyiben rétegezem, akkor most csak az első adagot teszem a pohárba.
Most jön a mascarponés krém. Legegyszerűbb habzsákba tölteni és úgy a poharakban a piskótára szépen eloszlatni. Ha rétegezve készítem a desszertet, 2 részletben kerül a pohárba a mascarponés krém is. Most így a poharakat tegyük hidegbe, hogy szépen megdermedjen a krém. Közben nekiállunk a zselének.
Kimérem a proseccót és az 50 ml Aperolt. Meglangyosítom és hozzáadom a zselatint. Alaposan összekeverem és forrásig hevítem. Leveszem a tűzről és hagyom kihűlni.
Amikor a zselé kezd megdermedni, mert már annyira kihűlt, kiveszem a hűtőből a poharakat. Kanállal csorgatok egy kevés zselét a krémre. Fontos, hogy mindkettő hűvös legyen, a langyos zselé feloldja a krémet. A zselére kerül pár szelet narancs. Erre megint kanalazok egy réteg zselét. A végén a maradék zselét eloszlatom egyenletesen a poharakban.
Hűtőbe teszem ismét a desszertet, hogy alaposan áthűljön és a zselé is tökéletesen megdermedjen. Jó étvágyat!
Ezt a receptet is próbáld ki: