Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Aperolos pohárkrém

Elegáns desszert az ünnepi asztalra
2022. December 13.

Koronázzuk meg a karácsonyi menüt egy csodás Aperolos-narancsos pohárdesszerttel. Alkoholmentes változatban is készülhet, ilyenkor az alkoholos ital helyett használjunk keserűnarancs-szörpöt.

Hozzávalók

4 nagyobb pohárhoz
  • 100 g piskótatallér
  • 250 g mascarpone
  • 250 ml tejszín
  • 50 g porcukor
  • 1 nagy narancs héja és húsa
  • 100 ml narancslé
  • 70 ml Aperol
  • 250 ml prosecco vagy víz (lehet vegyesen is)
  • 1,5 csomag (15 g) porzselatin

Elkészítés

 

Kikészítem a 4 darab poharat. Alapos héjtisztítás után a narancs héját lereszelem, majd szakszerűen megpucolom késsel. A húsát felszeletelem, negyedelem és egy szűrőre helyezem, hogy lecsepegjen.

Kimérem a narancslét és beleöntök 20 ml Aperolt.

A mascarponét a porcukorral és a reszelt narancshéjjal kikeverem. A tejszínt külön felverem keményre. A tejszín felét hozzáadom a krémhez, és itt még géppel alaposabban átkeverem. Lágyabb lesz már a krém, így a felvert tejszín másik felét könnyedén, kézzel óvatosan össze tudom keverni.

Kikészítem a piskótákat, elosztom a mennyiséget 4 felé. 2 lehetőség van, vagy az összes piskótát a pohár aljára teszem, vagy 2 rétegben. Ha az elsőt választom, marad a 4 felé osztás, ha a másodikat, akkor 8 felé osztom.

Egy tálkába átöntöm az Aperolos narancslét. 2-3 darabonként beleteszem a piskótatallérokat, megforgatom, már veszem is ki kanállal, és rakom sorba a poharakba. Csak pár másodpercet legyen a narancslében a piskóta, ha benne hagyom tovább, szétázik. Amennyiben rétegezem, akkor most csak az első adagot teszem a pohárba.

Most jön a mascarponés krém. Legegyszerűbb habzsákba tölteni és úgy a poharakban a piskótára szépen eloszlatni. Ha rétegezve készítem a desszertet, 2 részletben kerül a pohárba a mascarponés krém is. Most így a poharakat tegyük hidegbe, hogy szépen megdermedjen a krém. Közben nekiállunk a zselének.

Kimérem a proseccót és az 50 ml Aperolt. Meglangyosítom és hozzáadom a zselatint. Alaposan összekeverem és forrásig hevítem. Leveszem a tűzről és hagyom kihűlni.

Amikor a zselé kezd megdermedni, mert már annyira kihűlt, kiveszem a hűtőből a poharakat. Kanállal csorgatok egy kevés zselét a krémre. Fontos, hogy mindkettő hűvös legyen, a langyos zselé feloldja a krémet. A zselére kerül pár szelet narancs. Erre megint kanalazok egy réteg zselét. A végén a maradék zselét eloszlatom egyenletesen a poharakban.

Hűtőbe teszem ismét a desszertet, hogy alaposan áthűljön és a zselé is tökéletesen megdermedjen. Jó étvágyat!

 

Ezt a receptet is próbáld ki: 

Datolyaszilvás quinoasaláta padlizsánnal

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mini pavlova birsalmazselével

Mini pavlova birsalmazselével

A pavlova édes alapjához tökéletesen illik az őszi birsalma fanyarsága. A szezon kedvence lesz ez a desszert!
Serpenyős langalló

Serpenyős langalló

Maradék krumpli? Langallóba vele!
Bazsalikomos kalács

Bazsalikomos kalács

A jeruzsálemi babkát sósan is elkészítheted!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!