Almaszószos süti
Pontos recept nincs, számos változata létezik, ezért az amerikai almaszószos süti nap kapcsán kísérletezgetésbe kezdtem. Olvasztott csoki, magvak vagy sajtkrém is kerülhet a tetejére (bár „üres” tetővel ugyanolyan finom), én most tejszínes, vajas krémmel dobtam fel.
Almapürét a két nagy diszkontlánc polcain mindig szoktam látni, így az elkészítése nem igényel sok időt. Ha mégis a házi verzió mellett döntötök, pároljatok puhára meghámozott, feldarabolt almákat egy kevés citromlével és esetleg némi cukor hozzáadásával. A végén pürésítsétek, de ne teljesen simára: pár apróbb darabka nyugodtan maradhat benne!
Hozzávalók
Egy 20x25 cm-es tepsihez- A tésztához:
- 3 tojás
- 12 dkg (nád)cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 35 dkg almaszósz
- 1 dl (semleges ízű) olaj
- 15 dkg liszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- fél kávéskanál őrölt fahéj + a tálaláshoz
- 5 dkg mazsola
- A krémhez:
- 3 dl tej
- 1 csomag tejszín ízű pudingpor
- 3 evőkanál cukor (+ opcionálisan további porcukor ízlés szerint)
- 10 dkg vaj
- 1 csomag (6 db) zselatinlap
- 2 dl 30%-os habtejszín
Elkészítés
A tojásokat kikeverjük a kétféle cukorral, az almaszósszal és az olajjal.
A lisztben elvegyítjük a sütőport, a fahéjat és a mazsolát, majd a tojásos keverékhez adjuk, és alaposan összedolgozzuk.
A masszát egy sütőpapírral bélelt (vagy jól kivajazott) tepsibe simítjuk (akkora tepsit válasszunk, hogy a tésztánk ne legyen túl magas benne), és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt, tűpróbával ellenőrizve készre sütjük. A süteményt a formában hagyjuk langyosra hűlni, majd deszkára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. Ezután vékony pengéjű késsel a tetejét egyenesre vágjuk.
Közben elkészítjük a krémet. 2,5 dl tejet felteszünk forrni. A maradék hideg tejben simára keverjük a pudingport, és a tejhez csorgatjuk. Hozzáadjuk a cukrot, majd kevergetve sűrűre főzzük. Félretesszük, hogy langyosra hűljön, közben gyakran átkeverjük.
A langyos pudingba gépi habverővel beledolgozzuk a kockákra vágott vajat. Hagyjuk kihűlni.
A zselatinlapokat egyesével hideg vízbe áztatjuk pár percre. Ezután alaposan kicsavarjuk, és fél dl tejszínben feltesszük a tűzre. Addig melegítjük (nem forraljuk!), amíg feloldódik a zselatin. A krémhez csorgatjuk, kikeverjük. Ha édesebben szeretjük, ízlés szerint még adhatunk hozzá porcukrot.
A többi tejszínt habbá verjük, majd fokozatosan, kis adagonként a krémhez forgatjuk.