Tudtad? A szaloncukor francia őssel büszkélkedhet
2022. December 24.Sokan úgy gondolják, hogy a szaloncukor magyar sajátosság, mondhatni hungarikum, hiszen egyik szomszédos országban sincs olyan hagyománya, mint nálunk. Aki viszont járt már decemberben Franciaországban, az találkozhatott a franciák szaloncukrával, a papillotes-szal. Az apró, töltött, általában csokiba mártott bonbonokat színes, fényes papírba csomagolják, tehát gyakorlatilag megegyeznek a mi szaloncukrainkkal.
Tipp: Készíts otthon egészségtudatos szaloncukrot!
A legenda szerint a 17. század vége felé egy fiatal lyoni édességkészítő segéd, bizonyos Monsieur Papillot kis szerelmes üzeneteket kezdett csempészni az általa gyártott édességek közé. Az üzenetek a főnöke unokahúgának szóltak, aki a felette lévő emeleten dolgozott. A történetnek két végkimenetele is ismert, az első szerint célba értek az üzenetek, és feleségül vette a hölgyet, a másik történetben viszont – amint kiderült a dolog – Papillot úr rövid úton lapátra lett téve, főnöke azonban „ellopta” az ötletét.
A történet eléggé marketingszagú lesz, amint megtudjuk, hogy a papille vagy papilles gustatives ízlelőbimbót jelent franciául, és az en papillote egy nagyon régóta ismert konyhai technika, annyit tesz: „becsomagolni”. Így készül például a batyuban, zöldségekkel sütött hal is.
Forrás: FranceSays
Ezt már olvastad?
Vajon miért lett a mikulásvirág a karácsony klasszikus virága?