Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Télen is van tök-szezon, de még milyen!

Ősz elmúltával is fogyasszuk, és kóstoljunk meg más fajtákat is.
2021. December 19.

Igen, októberben már a könyökünkön jött ki a tök, ám ez nem ok arra, hogy egy szűk évig megvonjuk a szervezetünktől ezt a vitamin- és rostforrást. Főleg, hogy friss gyümölcs-zöldség nem nagyon akad mostanában, ami valóban illik a szezonhoz és a lakóhelyünkhöz. A tök ráadásul levesnek és ragunak is jó, plusz gabonafélével ugyanígy keverhetjük, illetve salátákat szintén fel tud dobni pár pirított kocka. Csőben sütve és tortának is megteszi, de rétesként illetve chips formájában is ráfanyalodhatunk.
A masszív védő héja jóvoltából akár több hétig, vagy annál tovább is elvan a megvásárolt alapanyag, abban az esetben, ha nem károsodott a felszíne. Amennyiben végképp nincs otthon más kaja, akkor párold meg, esetleg kuktában főzd, vagy hirtelen süsd ki serpenyőben, ha gyors és friss ételre vágysz. A legfinomabb, ha lassú tűzön, sütőben készítjük el, darabjait olajjal megkenve: ekkor fokozatosan veszti el a nedvességét, és lágyan karamellizálódik. Értékes tápanyaggal teli magjait is pirítsuk meg!

Ez is érdekelhet: Miért tartalmaz annyi bőrápolószer sütőtököt?

Hogyan válasszunk friss tököt, ha a héj ennyire masszív? A bibircsókok és dudorok, illetve a színbeli eltérések nem okoznak gondot, ám arra ügyeljünk, hogy apró foltok ne legyenek rajta. Sérülés és esetleges penész nyomait ugyanígy szúrjuk ki. A termés súlya legyen arányban a méretével, majd jól szellőző, sötét, száraz helyen tároljuk a megvett példányt. A dióra emlékeztető aromájú, hosszúkás pézsmatök ideális körülmények között akár fél évig is eltartható. Megkocogtatva üreges hangot ad, a bőre szép bézs, a csumája pedig zöld. Erős, recés késsel kezdjünk neki a feldolgozásának, és gyakorlatilag bármilyen módon elkészíthetjük. Ha kuktában főzzük, akkor a zsályás rizottó egy jó tipp, de ínycsiklandó lesz raviolira kockázva, pürésítve levesnek, pitébe vagy cheddaros mártogatósnak is.
A kívül zöld kabocha inkább a japán konyhában népszerű: magas keményítő tartalma alapos főzéssel megy ki – ekkor a cukrai is jobban érvényesülnek. Ezt a szárazabb óriástök-félét gőzölni vagy párolni javallott; és a héja is ehető, ha kellően megpuhult. A grillezett tökös carbonara ideális feltétjén is ott figyel a zöld külső réteg, egyedül pürékhez érdemes meghámozni. Lasagnába és pizza-szósznak is imponál krémesen.
A fehéres-szürkés külsejű Hubbard-tök íze leginkább édesburgonyára emlékeztet: hatalmasra megnő, húsa száraz, édes és élénk narancs színű. Sütve-főzve, töltve egyaránt ízletes; akár nyolc hónapig is elpihen a kamrában – ebből adódóan nehéz lesz megpucolni. Ellenben a ‘kuri’ nevű, kisebb vörös változata ehető héjú: gesztenyés ízű, ám meglehetősen keményítős érzésre számítsunk. Ez pürének alkalmasabb, és szezámos-gyömbéres-almás miszó levesbe téve igazi ínyencség.
Klasszikus sütőtökből minél kisebbet, tömörebbet válasszunk – ezt könnyebb hámozni, ám nem is áll el olyan sokáig, mint a fenti fajták. Süteményekbe ő a nyerő, és a közismert fogyasztási módokon túl egy barnavajas-kakukkfüves leves eshet nagyon jól a hideg napokon. Ritkább változat a makktök, ami az alakja miatt akár paprikatök néven is futhat. Alig egy hónapot bír ki, addig érdemes csak rakosgatni ezt a vékony héjú típust. Főzés után leválik róla a külső réteg, így egyben is el tudjuk elkészíteni. Felezve grillezhetjük, szeleteit pedig roston süthetjük; igazi ínyencek tölthetnek bele vadrizset-pekándiót-áfonyát is. Közeli rokona a tarka karnevál-tök, melyet hasonlóan tudunk felhasználni.
A mókás külsejű turbántök mintha két különböző méretű termésből lenne középen összeillesztve. Sütve, illetve gőzölve jönnek ki leginkább az aromái. A sápadtabb spárgatök a gluténérzékenyek körében népszerű, ugyanis csíkozva spagettiként is ehető. Ez a vékony héjú tésztahelyettesítő remekül működik főzőkolbásszal, kelkáposztával és szárított paradicsommal is.A hengeres-csíkos delicata tököt szintén hamar dolgozzuk fel – nem szentségtörés mikrózni, hirtelen-sütni vagy céklás-almás-sonkás levesbe tenni.

Kóstoltad már ilyen formában is?

Íme 15 a kedvenc sütőtökös receptjeink közül!

Perzsa

Forrás: seriouseats.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!