
Tárolástól a felhasználásig: minden, amit a tormáról tudni akartál
A torma eredetileg Európa keleti és déli vidékeiről származik. Manapság főként a német, az osztrák és a francia konyha használja, de egyre népszerűbb az amerikaiak körében is. A jellegzetes csípős íz gyökerének reszelése során szabadul fel. Rengeteg kalciumot, nátriumot, magnéziumot és C-vitamint tartalmaz.
Nemcsak fűszer-, hanem gyógynövényként is hasznosíthatjuk. Eredetileg gyógyításra használták, akár mindennap fogyaszthatjuk. Étvágygerjesztő, gyomorjavító, elősegíti az emésztést, valamint a vérkeringésre is jótékony hatással van. Később vált csak a marhasültek, a füstölt és főtt sonkák kísérőjévé, valamint a húsvét egyik jellegzetes kellékévé. Használhatjuk továbbá kolbászokhoz, főtt sertés- és marhahúsokhoz, valamint savanyúságok tartósításához is.
Fiatal levele is fogyasztható, salátába aprítva igazán ízletes. A reszelt torma nem csak önmagában ínyencség, használhatjuk mártások, sőt majonéz ízesítésére is.
Ha eddig csak készen kapható, bolti termékeket vásároltunk, készüljünk fel rá, hogy a frissen reszelt gyökérnek sokkal intenzívebb aromája van, akár csípősebb is lehet a már megszokottnál! Csakúgy, mint a gyömbér esetében, részesítsük előnyben az egész gyökereket; azok, amelyekből már vágtak le egy darabot, hamarabb kiszáradnak, így veszítenek ízükből.
Közönséges zöldségpucolóval hámozhatjuk, elég csak a legfelső, papírvékony réteget lefejtenünk róla. Pucolás után hamar bebarnul, ezért érdemes egy pár csepp citromlevet hozzáadni. Ecetettel meglocsolva igazán pikáns ízhatást érhetünk el.

Fotó: 123 RF
Hogyan tároljuk?
Ha nem használjuk fel egyszerre az egész gyökeret, a maradékot tekerjük fóliába, és tegyük a hűtőnk zöldségtároló rekeszébe! Így akár két héten keresztül is friss marad. Ha kellően szorosan, teljesen légmentesen tekerjük be, a fagyasztóba is betehetjük. Bónusz, hogy a fagyasztás során végbemenő kémiai reakcióknak köszönhetően hibernálódnak a könnyezésért és orrfacsarásért felelős vegyületek, így ha újra elővesszük, és még fagyott állapotában dolgozzuk fel, nem kell bajlódjunk eme kellemetlen tünetekkel. Amint újra eléri a szobahőmérsékletet, a jellegzetes illataroma ismét visszanyeri eredeti állapotát.
Mihez használjuk?
A klasszikus marhaételeken túl a torma gazdag ízvilága igencsak jól áll a lazacnak, a krémleveseknek (például a krumpli-, a brokkoli- vagy a borsólevesnek), sőt, tejföllel vagy joghurttal elkeverve ízletes mártogatóst készíthetünk. Meglepő, de almával és/vagy répával vegyítve igen ízletes köretet kapunk. Hogy a lehető legteljesebb ízélményt kapjuk, mindig a főzés utolsó fázisában adjuk az ételhez!