Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Sóvárogsz a cukor és az édes íz után? Így csökkentheted a kínzó vágyat

2023. January 12.

Hiába az életmódváltó fogadalom és az elhivatott hozzáállás, úgy érzed, mégsem tudod betartani, ami ígértél magadnak? Az édesség iránti sóvárgás valóban megingathat, de pár praktikával felülkerekedhetsz rajta.

Természetes cukrok

Ideje elkezdeni olyan ételeket fogyasztani, amelyek megfékezik a cukor utáni sóvárgást. A mesterséges édesítőszerek mindezt csak fokozzák, ezért érdemes természetes cukrokra váltani. Jó ötlet sárgarépával, dióval és céklával kezdeni. Ezek közvetve védik az egészséget, és segítenek a fogyásban is.

A gyümölcsök szintén természetes források, iktassunk be több bogyós gyümölcsöt az étrendünkbe! Sőt! Az édeskés, rostdús lencsével is érdemes kísérletezni.

A datolya és a rágós diófélék ugyancsak kompenzálják a cukor utáni sóvárgást, de csak módjával fogyasszunk belőlük!

Tipp: Íme a kedvenc cukormentes édességeink

Figyeljünk a kalóriabevitelre

Ha megfosztjuk a szervezetünket a szükséges kalóriamennyiségtől, akkor gyakran éhesnek fogjuk érezni magunkat, ez pedig szintén cukor iránti sóvárgást okozhat. A teljes kiőrlésű gabonafélékből álló étkezés csökkenti az éhségérzetet, tartósan eltelít, és automatikusan csökkenni fog a szervezet cukorigénye is.

Vásárláskor olvassuk el a címkéket

A rejtett cukrok jelenléte miatt feltétlenül fontos a termékek címkéjének böngészése. A legtöbb élelmiszerben sajnos rengeteg a hozzáadott cukor, és azokban is előfordulhatnak, amelyekről nem is sejtenénk, ilyenek például a felvágottak.

A cukrokat helyettesítsük fűszerekkel

Egyes kutatások szerint már kevés fűszer is képes kontrollálni a cukor utáni sóvárgást, adjuk a desszertjeinkhez, így kevesebb cukorral is beérjük. Jó ötlet fahéjjal, vaníliával próbálkozni.

Ellenőrizzük a nátriumfogyasztását és a vitaminhiányt

Elsőre azt gondolhatnánk, hogy a cukros ételek növelik a cukor utáni sóvárgást. Azonban a sós ételek ugyanezt a hatást váltják ki, főleg a túlzottan feldolgozott ételek, hagyományos gyorséttermi fogások. Vitaminhiány is okozhat cukor utáni sóvárgást. A D-vitamin hiánya például egyenesen kiváltja, a vashiány pedig fáradtságot okoz, ennek kompenzálására a szervezet több cukrot követel. Hasonlóképpen a cink- és kalciumhiány is cukorfogyasztásra késztet.

Forrás: Napidoktor.hu

Ezt már olvastad?

Tényleg egészséges a Negro cukorka?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!