Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Sajttal tényleg minden finomabb?

Olyan pikáns, nyúlós-ragacsos ötleteket adunk, amitől összefut a szádban a nyál.
2022. January 21.

Sajtmániás vagy, vagy csak hébe-hóba jön rád, hogy ennél valami olyat, amiben ez a tejtermék viszi a prímet? Sőt, az sem mindegy, hogy kemény sajtot csócsálnál, vagy lágyabb változatot kívánsz feltétként… Esetleg egy fűszeres-krémes kényeztetés jönne jól..?
Például fokhagymás ropikenyeret kiválóan mártogathatsz egy sonkás-spenótos masszába: a felkockázott husit 6-8 percig ropogósra pirítsd, majd krémsajttal, tejszínnel, pici parmezánnal és majonézzel dúsítsd fel, illetve egy kanál Worcestershire-szósz is csússzon a krémbe. A bébispenót darabkák csipetnyi feketeborssal, reszelt cheddarral és mozzarellával kiegészülve alkotnak varázslatos egységet. Sütőben 20-25 percig összemelegítjük, majd fodros metélőpetrezselyemmel meghintve szervírozzuk. A héjában sült, töltött krumplit tejjel-vajjal, pankó morzsával is próbáld ki esetleg, melynek belevalóit a reszelt lágy sajt tartja majd össze.

Bátrabbak ránthatnak sajtos szendvicset is, melyhez két szelet kenyér szükséges, melyek belső oldalaira majonézréteg kerül – ez fogja közre majd a sajtot. Rakjuk össze a szendvicseket, majd panírozzuk be: először mártsuk felvert tejes-tojásba, majd forgassuk összetört kekszbe vagy zsemlemorzsába. A hűtőben álljanak egy órát a szendvicsek, majd süssük ki őket, akár dutch ovenben.

További ötletek: Adunk pár tippet, ha karácsonyra pont dutch ovent kaptál volna

A sült és főtt tésztakülönlegességeknek is se szeri, se száma. Aranyra pirult, ropogós sajtréteggel a tetején, melynek belseje lágy. Penne tésztát főzzünk először addig, míg épp nem puhul meg, majd tegyük félre lecsepegni. Eztán készül a szósz: külön tegyünk fel tejet, illetve olvasszunk vajat is. Az utóbbihoz adjunk pici lisztet, majd egy-két percig, aranybarnára kevergessük. Lassan öntsük hozzá a meleg tejet, sózzuk, borsozzuk, hintsük meg szerecsendióval is. Főzzük tíz percig közepes lángon a masszát, majd zárjuk el a gázt. Ehhez kutyuljunk tejszínt és reszelt svájci, illetve parmezán sajtot. Ha elolvadt minden összetevő, akkor öntsük is egy tepsi tésztára, szórjunk még rá plusz sajtot, majd lefóliázva süssük 10-15 percig 200 fokon. A fóliát levéve még piruljon addig, míg aranyszínű lesz az étel felszíne. Ha pikánsabb ízekre áhítozunk, akkor egy sonkás-jalapeno-s változatot is készíthetünk.
A gouda föndü már az igazi ínyencek terepe, ami fűszeres kenyérfalatkákkal az igazi. Fokhagyma, fehérbor, kukoricakeményítő, friss paradicsom, bazsalikom, só, reszelt szerecsendió, Tabasco-szósz és két kanál sherry öleli egymást ebben a csészében.
A leginkább krokettre emlékeztető, amerikai kedvenc, a tater tot is megér egy misét: hétvégi reggelire ajánlott ez a dús egytálétel, sajtos kiadásban. Ha esetleg marad estére is a brunchból, akkor újramelegítve is finom menü lesz. Ropogósra sült bacon, főtt fűszeres kolbász, cheddar – nyakon öntve tejjel és tojással, plusz bors, hagymapor, só és a fagyasztós tater tot; melyet sütés után friss petrezselyemmel szervírozunk.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Felix & Greg (@felixandgreg) által megosztott bejegyzés

Új ízeket hozhat az életünkbe a Queso flameado, mely a sajt és egy spanyol kolbász, a chorizo összjátékán alapul. A hús mellé felkockázott hagyma, paradicsom és kaliforniai paprika jön be, chilipor és koriander társaságában. Süssük seprenyőben át először a kolbász szeleteket, majd az edényt megtisztítva a hústól és a zsírtól, tegyük bele a hagymát és a paprikát pirulni 7-8 percre. Egy tűzálló tálba tegyük a sajt első harmadát, és a kolbász felét. Majd jöjjön újabb sajtréteg, amire aztán a zöldségek kerüljenek. A tetejére a maradék sajt és kolbász menjen, majd a fűszerekkel szórjuk meg a tálat. Előremelegített sütőben süssük 4-5 percig, míg bugyogni kezd a sajt, de még pont nem szárad ki. A paradicsomkockákat a tetejére szórjuk, és tortilla chipset is kínáljunk mellé.

Igazi vendégváró egy fokhagymás, mozarellával töltött cipó, melyet kézzel kell szétszednünk. Petrezselyem, olívaolaj, vaj és só szükségeltetik még a szétszedős finomsághoz. A fűszereket és olajat robotgéppel dolgozzuk össze, a sajtot pedig vágjuk 2,5 centis szeletekre. A fokhagymás mixet vajon futtassuk meg két percig, sózzuk meg és kevergessük, hogy ne barnuljon. Vágjunk a cipón 2,5 centi mély, átlós bemetszéseket úgy, hogy a kenyér alja ne sérüljön. közben izzítsuk a sütőt. A szószt kanállal csorgassuk be a résekbe, és a sajtszeleteket is rendezzük beléjük. Alulról burkoljuk alufóliába a kenyeret, és az oldalait is borítsuk be. Fentről egy másik fóliával fedjük le, amit hamarabb – tíz perc sütés után – le fogunk venni. Újabb tíz percig süssük, míg pirulni kezdenek a sajtdarabkák, és lehetőleg melegen tálaljuk.

Ezen elgondolkodtál már? 

Mi az oka annak, hogy néha erősen megkívánjuk a sajtot?

Perzsa

Forrás: firstforwomen.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!