Ötleteljünk! 5. rész – A zabpehely is simán nevezhető tartós élelmiszernek. Mutatjuk, miért!
2020. April 21.Új sorozatunk a jelenlegi járványhelyzetre reflektál: a mindennapi főzéshez ad praktikus ötleteket, tanácsokat. Tudjuk, hogy minden élethelyzet más és más, a családok, közösségek eltérően próbálják átvészelni ezt a mindnyájunk számára nehéz időszakot. Tisztában vagyunk azzal is, hogy a bevásárlási lehetőségek nem egyformák, illetve az sem, hogy kinek mi lapul otthon a hűtőjében és a kamrájában. Mégis bízunk benne, hogy ötleteinkből tudnak szemezgetni olvasóink.
A zab az egyik legkedveltebb alapélelmiszer az egészségtudatos táplálkozási elveket követők körében. Ha jobban belegondolunk, abszolút beillik a tartós élelmiszerek sorába, hiszen száraz, hűvös helyen sokáig eláll, és számtalan ételhez felhasználható.
Melyiket válasszuk?
Ha igazán praktikusan, minél többféle ételhez szeretnénk felhasználni, a legjobb választás a nagy szemű, natúr, cukrozatlan (és ha szeretjük, teljes kiőrlésű) zabpehely. Miért pont a nagy szemű? A válasz roppant egyszerű: ha rövid időre tesszük késes aprítóba, lágy, apró szemű pelyhet gyárthatunk belőle, a gépet tovább járatva pedig megkapjuk az őrölt verziót.
Reggelire
Zabkását készíthetünk tejjel, növényi tejjel, vagy ha pont kifogytunk az előbbiekből, akár vízzel is. Fogyaszthatjuk édesen és sósan, adhatunk hozzá gyümölcsöket, aszalványokat, nyers vagy főtt, sült zöldségeket, olajos magvakat. Előre, nagyobb adagban elkészíthetjük belőle a házi sült müzlinket, vagyis a ropogós granolát. Ezt tejjel vagy joghurttal fogyaszthatjuk.
Főzéshez
Ha főzelékeket készítünk, a finomra őrölt zabot liszt vagy keményítő helyett használhatjuk sűrítésre. Más lisztekkel keverve, részben egészben hagyva, részben megőrölve tehetjük fasírtba, készíthetünk belőle levesbetétet, galuskát is. Használhatjuk hagyományos vagy amerikai palacsinta tésztájába, túrógombóchoz, lepénykenyerekhez, de akár panírozáshoz is.
Sütéshez
Ha édes ételekről van szó, a zabban rejlő lehetőségek nem merülnek ki a túrógombócban és a palacsintában! Adhatjuk muffinok és más kevert sütik tésztájához, a nagy szemű zab pedig remek a morzsasütik morzsájába. Házi müzliszeletek és egészséges kókuszgolyók alapja lehet, de akár a sütés nélküli torták és pohárdesszertek kekszes rétegét is kiválthatjuk zabbal.