Napi mézes
A méz először is minőségi szénhidrátforrás, vitaminokban és ásványi-, illetve bioaktív anyagokban is gazdag. Gyorsan nyerhetünk belőle energiát, remek cukorpótló, hiszen természetes anyag lévén hamarabb felszívódik. Anioxidáns és magas enzimtartalmának köszönhetően antibiotikus hatású is, ezért általában – de a náthás időszakokban mindenképpen – gyógyszernek is nevezhetjük. Őstermelőktől, kézműves vásárokon érdemes a minőségi és különleges, ha lehet, helyi fajtákat beszereznünk.
Édes misszió
Észak-Magyarország egyik kis falujában Göncruszkán, egy református lelkész, Sohajda Levente gyülekezetének közössége önkéntesekkel és jótékony céllal kezdett méztermelésbe. Bevételeik egy részét a helyi közösség és iskola fejlesztésének céljaira fordítják. De termékeiket nem csak a szándék nemesíti, azok úgynevezett hideg technológiával készülnek, a hagyományos eljáráshoz képest a pergetésnél nem hevítik fel túlságosan mézet, ezért ásványi anyag és vitamintartalma jóval gazdagabb. Repce és napraforgómézük igazi egészségőr.
Helyi mézet mindenkinek!
A Brunner Méhészet közel harminc éve foglalkozik méztermeléssel a Buda környéki régióban. Ezen a domborzaton változatos a növényvilág és a több helyen is kialakult mikroklíma. Mézeik egyediségét, más tájegységekhez hasonlóan itt is a helyi körülmények határozzák meg. Kínálatukban a hagyományos fajták mellett találunk galagonya, kakukkfű, somkóró, aranyvessző, repce és krémmézet is. A szakemberek azt ajánlják, hogy váltogassuk a mézfajtákat, hiszen az alapok mellett mindegyiknek más a jótékony hatása és persze íze, aromája, állaga is.