Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Melyik a legszuperebb szuperétel? 2020-ban ezeket szeretjük a leginkább

2020. June 11.

Sokan közülünk pénzt, időt és fáradtságot nem kímélve próbálják megtalálni a lehető legegészségesebb életmódhoz vezető utat. Ennek egyik fontos lépcsője az élelmiszer, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy miként táplálkozunk a mindennapokban. Az évek során egyre fontosabbá váltak a szuperélelmiszerek. Ide sorolható valamennyi tápanyagokban, vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban és antioxidánsokban gazdag élelmiszer, amelyek hatékonyan támogatják egészségünket. Trendek jöttek, trendek mentek, a szuperélelmiszerek azonban töretlenül népszerűek maradtak. Időről időre azonban más superfoodok kerültek a tudatosan táplálkozók fókuszába. Lássuk, melyek a legkedveltebbek 2020-ban!

1.Joghurt és kefir

Az erjesztett, azaz jótékony hatású élesztőt és baktériumokat tartalmazó élelmiszerek hatalmas népszerűségnek örvendenek. A joghurt és a kefir mellett ilyen a kombucha, a kimchi, a miso és a savanyú uborka. Jót tesznek az immunrendszerünknek, probiotikus hatásúak, valamint javítják az emésztést és a bélflóra állapotát.

2.Avokádó

Ez a csodaélelmiszer milliók szívét (és gyomrát) ejtette rabul szerte a világon. Nem csoda, hiszen közel 20 fontos vitamint és tápanyagot tartalmaz, például E- és B-vitamint, valamint káliumot, telítetlen zsírokat és sok-sok rostot. Salátatál, toast vagy guacamole – mindegy, melyiket választjuk, csak építsük be a menünkbe!

3.Magvak

A chia-, a tök- és a szezámmag mind-mind tele vannak egészséges zsírokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal és fehérjékkel. Rendkívül sokoldalúan felhasználhatjuk őket: a chiából klassz pudingot készíthetünk, a tök- és szezámmag akár nyersen is elrágcsálható, de a salátánkon vagy a sült csirke panírjában is szuper helyük lesz. Pozitív egészségügyi hatásuk hosszan sorolható: hajunknak, bőrünknek és szívizomzatunknak egyaránt jó tesznek.

4.Egészséges gabonafélék

A köles, az árpa, a tönkölybúza és az olyan álgabonák, mint az amaránt, a hajdina vagy a quinoa egyaránt ízletesek és egészségesek. Hasonlítanak azokra az ősgabonákra, amelyeket évezredekkel ezelőtt fogyasztottak az emberek. Napjainkban azért igazán kedveltek, mert segítenek alacsonyan tartani a koleszterin- és vércukorszintet, gazdagok antioxidánsokban és rostokban, az álgabonák ráadásul gluténmentesek is.

5.Áfonya

A kékáfonya szinte bármilyen fogásban megállja a helyét: fogyaszthatjuk a reggeli zabkásánkra szórva, süteményekben vagy szószként húsok mellé. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, jót tesz a szemnek, gyomornyugtató, vesetisztító és gyulladáscsökkentő hatású.

6.Növényi tejek

Nem csupán laktózmentes és vegán alternatívái a hagyományos tejnek, hanem egészségesek és változatos ízvilágúak. A semleges ízű rizs- és szójatejet például sós ételekhez (levesekhez, főzelékekhez), az intenzív kókusztejet vagy az édeskés mandulatejet pedig desszertekhez használhatjuk fel. Sőt: a kókusztej fontos eleme az ázsiai fogásoknak is.

7.Cékla

Gyulladáscsökkentő antioxidánsai mellett olyan anyagokban is gazdag, amelyek javítják a vérkeringést. Salátának, préselve smoothie-nak, savanyúságnak is finom, szuperül passzol például a fetához és a narancshoz.

Forrás: So Delicious

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!