Megnyílt az első csináld magad étterem és mi ki is próbáltuk!
„Beülsz.Főzöl.Eszel.” Hangzik a Budapest Makery jelmondata, amely jól leírja, miről is szól ez a startup. Viszont ez a 3 szó rengeteg kérdést is felvet, melyre szerencsére mind választ kaptunk az étterem sajtónyilvános megnyitóján.
A Budapest Bakering kicsi kocsijaiból indult minden. A minivillamos, minitroli, minibusz és minimetró – utóbbi DJ pultként szolgált a megnyitón – másfél évvel ezelőtt kezdték el bevenni a főváros utcáit egyedi pékáruikkal (a töltött bageleket a töltelékkel együtt sütötték meg). Az emberek szerették ezt a fajta finomságot, egy kis idő múlva pedig saját receptjeiket is beajánlhatták.
Lendvai Ádám, a mini gasztrojárművek atyja nem állt meg itt és kitalálta a közösségi főzés egyedi helyszínét: a Budapest Makeryt. Megnyitóbeszédében választ adott legfontosabb kérdésünkre:
Miért jönne egy olyan étterembe az ember, ahol saját magának kell megfőznie az ételt?
A közösségi élményért! Elsősorban társaságokat várnak (akár kétfőseket is), hiszen egyedül otthon is tud főzni az illető. Itt kezdődik a közösségi jelleg és a szórakozás. Ahogy Ádám kiemeli: „Kevés olyan hely van, ahol találkozni lehet és tartalmasan eltölteni az időt. Ez a hely erre nagyon jó lehetőség.”
A menet a következő:
A vendégek először az étlapról választanak – mint egy hagyományos étteremben –, majd odasétálnak az indukciós tűzhelyekkel ellátott pultokhoz, ahol kis tálkákba kimérve, teljesen előkészítve megkapják a hozzávalókat (a hús felvágva, hagyma felaprítva, zöldségek meghámozva). Sütésre is van lehetőség az étterem hátsó részében, ha a recept azt írja elő. Ezután egy tableten látják a videót, melyen felülnézetből mutatják, hogyan kell elkészíteni a választott ételt. A fönti, igazán otthonosan kialakított részen pedig salátákat, sütés-főzést nem igénylő desszerteket lehet készíteni.
„Ez nem one man show” – emeli ki Ádám, hiszen mindenki együtt dolgozik. Vagyis játszik – ahogy Ő fogalmaz – hiszen napjainkban nem sok lehetősége adódik a felnőtteknek a játékos szórakozásra.
És a legnagyobb előny: sem elmosogatni, sem takarítani nem kell magunk után!
A megnyitón készült csirkerolád tojásos-sárgarépás quinoával,valamint egy halászlé rizottó. Mindkettő szerepel majd a Makery menüjén, úgyhogy aki a megnyitóról lemaradt, később megfőzheti magának.
Az étlapon nem szerepel sok étel, viszont előny, hogy választhatunk levest, húsételt, halételt, tésztát, és desszertet. Árakat illetően nincs elrugaszkodva a valóságtól. Az étterem kialakítása otthonos, modern, kellemes légkört teremtenek a bútorok. Egy kikapcsolódós, baráti estére remek program.
Lendvai Ádám hiszi, hogy ezzel az újfajta koncepcióval be lehet jutni Budapest szívébe, hiszen az ember, amit magának készít, azt úgy is jobban értékeli Mi nagyon élveztük a megnyitót, biztosan vissza fogunk térni egy jó kis főzésre.
Székely Éva ajánlója
Fotók: Szarka Dávid