Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Megkóstolnád a Petőfi-likőrt? És a Pilvax-szeletet?

A Petőfi 200 Emlékév tiszteletére a költő kedvenc italából álmodtak meg egy süteményt
2022. December 1.

A Petőfi 200 Emlékévhez kapcsolódóan gasztronómiai kuriózumok születtek az elmúlt hónapokban Bács-Kiskun vármegyében. Mivel a történelmi szaklapokban egyértelmű utalást tesznek arra, hogy a márciusi ifjak, köztük Petőfi Sándor a forradalom kirobbantása előtt a Pilvax Kávéházban kávélikőrt fogyasztottak, így Kiskőrösön elkészítették annak a költő nevével fémjelzett változatát. Felhasználásával pedig Soltvadkerten egy csodálatos ízvilágú süteményt álmodtak meg.

Petőfi Sándor életének fontos és szeretett állomása volt az Alföld, azon belül is a Duna-Tisza köze, szűkebb értelemben a mai Bács-Kiskun vármegye területe, így a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat kiemelten fontosnak tartotta azt, hogy méltó módon emlékezzen meg a megye és hazánk legjelentősebb alakjának születése 200. évfordulójáról. A Petőfi 200 Emlékév keretein belül mostanáig közel félszáz program valósult meg megyeszerte, a Bács-Kiskun Megyei Petőfi Emlékbizottság pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy minél több színes, nívós esemény övezze a bicentenáriumot.

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

A korabeli feljegyzések szerint Petőfi Sándor előszeretettel fogyasztott egy úgynevezett fűszeres mokkakávét, amely tulajdonképpen különleges eljárással, ánizs és fahéj felhasználásával készített kávélikőr volt. Ennek a hagyományőrző, de a mai emberek szájíze szerint készült változatát dobta piacra a kiskőrösi Kunság-Szesz Zrt. A vállalat a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat felkérésére döntött úgy, hogy a 200 éves évfordulóra egy különlegességgel rukkol elő. A Pilvax névre keresztelt ital 33 százalékos alkoholtartalmával és kávés ízvilágával Petőfiék forradalmi szellemiségét eleveníti meg.

Tipp: Híres emberek, híres sütik: Kossuth-kiflitől a Deák-tortáig

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Slágersütemény lett a kávés édesség

A bicentenáriumi év online is megrendelhető hivatalos itala időközben már egy íncsiklandozó sütemény alapanyagául is szolgál a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda jóvoltából. Mivel a több, mint 50 éves cukrászda falain már lenyomatott hagyott a történelem, örömmel vállalták el ezt a felkérést, amelynek eredménye egy csokoládés és mandulalisztes rétegen nyugvó, bourbon vaníliás és kávés mousse lett meglepetés ropogós réteggel a tetején. Mindez sós karamellel, kolumbiai csokoládés glazúrral és roppanós kávés habcsókkal díszítve.
A Petőfi 200 Emlékévre készült sütemény alig egy hónapja kóstolható, de már az édesszájúak egyik nagy kedvence lett. Készítői elmondták, hogy valami olyat szerettek volna alkotni, ami megállja a helyét a mai piacon, de mégis hagyományőrző. A visszajelzések alapján azoknak is elnyerte a tetszését, akik a hagyományos kávéfogyasztástól tartózkodnak, tehát mindenkinek bátran ajánlják.

Ez is érdekelhet: 

Petőfi Sándor rácáfolt a bort iszik és vizet prédikál elméletre

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Magyar mestercukrász a világ legjobbjai között

Magyar mestercukrász a világ legjobbjai között

Menyhárt Attila a professzionális tejszínek és vajak gyártója, a DEBIC márka támogatásával képviselte Magyarországot a World Chocolate Masters párizsi döntőjében

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!