Itt van május elseje - grill-tradíciók a világ minden részéről: Japán, Kína és Korea
2022. May 1.Hagyományosan május elseje a munka ünnepe a mi kultúrkörünkben, ráadásul a grillszezon kezdete is erre az időszakra tehető. De vajon hogyan és mit grilleznek a népek a világ különböző tájain? Sorozatunk első részében Kelet-Ázsia grill-tradícióira vetünk egy pillantást.
Japán
Irori, hibachi, robotayaki, yakiniku, sumibiyaki és teppanyaki – a japánok annyira szeretnek grillezni, hogy többféle módszert is kifejlesztettek erre. A hibachi igazából a tálban történő tűzön sütés művészete, az irori kimondottan szénnel dolgozik, míg a teppanyaki főszereplője a vasrács, a módszer a II. világháború idején terjedt el. És hogy mit tesznek a japánok a tálba, a szénlabdák közé vagy épp a rácsra? Természetesen sok halat, zöldségeket és persze rizst is…
Kína
Sokakat talán meglep, de Kína a világ legnagyobb grill-központja. Délen óriási siker a sült sertéshús, a sült kacsa és a malachús, míg Észak-Kínában a jangru huan megy nagyon, ami igazából Xinjing-stílusú bárány-nyárs köménnyel és chilivel. Nyáron pöpec utcai grillfesztiváljaik is vannak, amikor a nagyvárosok utcái terített asztalokkal telnek meg…
Korea
A koreaiak számára a grillezés a hétköznapok része, világszerte népszerű a koreai éttermek ún. “gogigui” grill-kínálata. Remek grillhús készül a samgyeopsalból, azaz a sertés hasából, de nagyon megy a galbi is, ami igazából marhahús-borda.
Persze nem csak Kelet-Ázsiában ennyire népszerű a grillezés, a sorozatot hamarosan folytatjuk.