Így süssünk otthon gesztenyét!
Ki ne szeretné a sült gesztenyét? A levegő megtelik az illatával: édes és forró, és ha betesszük a zsebünkbe, még a kezünket is melegíti.
Mi is elkészíthetjük, így az ősz édes illatát becsempészhetjük az otthonunkba is. Jöjjön néhány trükk, amelyeket könnyen elsajátíthatunk:
A gesztenye sütése:
1. Először is vegyünk 1 kg gesztenyét, keresztben vágjuk be minden egyes darabot, így a gőz nem fogja szétrobbantani őket sülés közben. Éles késsel dolgozzunk, és legyünk nagyon óvatosak!
2. Áztassuk be a gesztenyéket néhány órára. Ha kukac lenne bennük, így biztosan kimászik.
3. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, és egy rétegben tegyük bele a gesztenyéket. Süssük 200 fokon 30-40 percig, amíg a héja elkezd feketedni. Néha rázzuk meg a tepsit, hogy egyenletesen süljenek, de közben vigyázzunk a szemünkre és az arcunkra! Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy megsült-e, kóstoljuk meg. Vigyázzunk: a gesztenye még ilyenkor is fel tud robbanni, és égési sérüléseket tud okozni.
4. Tegyük a megsült gesztenyéket egy papírzacskóba vagy csomagoljuk konyharuhába, és melegen tálaljuk.
A gesztenye tele van antioxidánsokkal, E vitaminnal. Ha nem fogyasztunk vele túl sok cukrot, az egészséges táplálkozás része lehet. Fontos forrása a B1, B2, B6 és C vitaminoknak, valamint a káliumnak, nátriumnak, kalciumnak és a foszfornak.
Nagyon magas a szénhidrát-tartalma, így helyettesítheti a gabonákat vagy akár a burgonyát is. Magas rosttartalma miatt nagyon jót tesz az emésztésnek.
Forrás: onejive.com