Így készítsünk tökéletes rizst
A nemrég megjelent, barna rizs – fehér rizs összehasonlításomból egy fontos dolog kimaradt. Bármilyen rizsről is van szó, az a kérdés, hogy meg kell-e mosni főzés előtt.
Bevallom, én ezt a lépést sokszor elhagyom. Nem vagyok nagy rizsfőző, ha néha-néha rizs a köret, akkor is az előgőzölt fajtát preferálom, de abból azért nem nagy a választék. És ha épp illatos jázmin rizsre vágyom a főétel mellé, akkor kénytelen vagyok a sima, előfőzetlen rizst bedobni. A vízbe.
És csak nem ment, és csak ragacsos lett, ami persze a thai ragacsos rizsnél csupa jót jelent, de nem a jázmin rizsnél, ami egy hosszúszemű fajta. Pergős, könnyű, egyáltalán nem ragacsos rizst szerettem volna, de nem ment. És akkor kigyúlt a fény a fejemben, megvilágosodtam, és mégiscsak átmostam a rizst. 2 egész percet adott hozzá a főzési folyamathoz, nem kellett plusz edény (szűrő), mert a lábosban mostam meg, egészen addig, újra meg újra, míg tiszta nem lett a víz, másfélszeres vízben felforraltam, utána a legalacsonyabb fokozaton fedő alatt hagytam 10 percet, majd további 5 percet fedő alatt úgy hogy elzártam a lángot. Villával átkevertem, és láss csodát: pergős rizs a végeredmény.
Mielőtt ország-világ szeme láttára tanu bizonyságot teszek a hülyeségemről, védelmemre elmondanám, hogy a közvetlen környezetemben sem szokás megmosni a rizst, sőt, mosás helyett pirítani szokták, ami egyébként nagyjából betölti a mosás funkcióját. Hogy miért? Mert a mosás a rizsszemek surlódásakor kivált keményítőt hivatott eltüntetni, ami kioldódik a főzővízbe, és sűríti azt. Az előpirítás pedig szintén eltünteti a keményítőt, csak nem olyan hatékonyan, mint a mosás, és persze plusz ízt ad a rizshez, ami sokszor nem kívánatos.
Persze érdemes megjegyezni, hogy ez a mosás-sztori a hosszúszemű fajtákra érvényes csak igazán, mert a kerekszemű fajtákat (Arborio, Carnaroli, Vialone Nano) pont azért használjuk, mert sok bennük a keményítő, és krémes rizottót, rizspudingot, vagyis tejberizst akarunk, ami pontosan attól lesz krémes, hogy a gyakori kevergetéssel minél több keményítőt oldunk ki a rizsszemekből. Tehát ezeknél az ételeknél nem kifejezetten szükséges a nagymosás, egy öblítést azonban megér, hogy legalább a szennyeződéseket eltávolítsuk.