Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Időszakos böjtölésbe kezdtél? Jó, ha tudod, hogy nem mindenkinek ajánlott

2021. March 9.

A tavasz (és a böjti időszak) elérkeztével rengetegen kezdenek időszakos böjtölésbe, melynek tény, hogy számtalan pozitív élettani hatása lehet. Elkerülhetjük a túlevést, fogyhatunk a segítségével, rendeződhet a vércukorszintünk és tehermentesíthetjük a gyomrunkat. 

Az időszakos böjtölés, mint ahogy a nevéből is kikövetkeztethető, az evési és böjtölési időszakok ciklikus váltakozásán alapul. A legelterjedtebb fajtájában egy 16 órás böjtölést egy 8 órás ablak követ, ekkor szabad ennünk. Akik viszont komoly fizikai megterhelésnek vannak kitéve, például munkájuk vagy rendszeresen végzett sporttevékenységük miatt, jobban járnak, ha óvatosan állnak neki a böjtnek. 

Mit jelent pontosan ez a jelentős terhelés? Ha valaki rendszeresen napi 5 km-t fut (sőt csak sétál 5-6 km/h sebességgel), már ebbe a kategóriába tartozhat. Léteznek ajánlások arra vonatkozóan, hogy mennyi idősen hány kalóriát kellene elfogyasztanunk. Akik viszont sportolnak vagy fizikai munkát végeznek, nemcsak több kalóriát kell, hogy pótoljanak, hanem rögtön (1-2 órán belül) az edzés után érdemes „visszatölteniük” a felhasznált kalóriákat. Ha ez elmarad, az izomtömeg hosszabb távon még csökkenhet is, tehát amennyiben csak az egészségünk miatt edzünk, kerüljön a sporttevékenységünk az étkezési ablakunkba, vagy mondjunk le az időszakos böjtről. Profi sportolóknak pedig semmiképpen sem ajánlott böjtölni.

 

Forrás: Eat This

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!