Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Honnan ered a Kit Kat csoki neve? És vajon mit jelent?

2021. szeptember 25.

A Kit Kat egy jól ismert, csokival bevont ostyaszelet, igazi klasszikus Amerikában, ahol különösen halloween idején nagy sláger. Manapság az eredeti mellett több variánsát is beszerezhetjük, így biztosan mindenki megtalálja a kedvencét. De vajon mit is jelent, hogy Kit Kat?

 

Milyen elméletek léteznek a név jelentéséről?

Talán a kapható variánsok számánál is több városi legenda és elmélet létezik arról, hogy mit jelent és honnan ered a csoki neve. Egyesek szerint egy angol klubról, a Kit-Catről lett elnevezve, amit Sir Godfrey Kneller brit festőművész gyakran látogatott festőtársaival a 17. és 18. század fordulóján. A klub helyiségeinek alacsony volt a belmagassága, ezért csak meghatározott méretű festményeket tudtak kiállítani, így az ilyen méretű festményeket ötletesen kit-cat formátumú festményeknek nevezték el. A kit-cat – vagy máshogyan írva kit-kat – kifejezés máshol is feltűnt azokban az időkben, Pennsylvania államban például egy heti magazin is megemlékezett róla. 

 

De mi az igazság?

A Nestlé szerint – ez a cég az édesség jelenlegi gyártója – a név Joseph Rowntree cukrász találmánya, ő kezdte árusítani 1935-ben. Viszont szintén a Nestlé szerint a név már az 1920-as években megjelent a Rowntree készítette édességes dobozokon. Hivatalosan a név egy 18. századi irodalmi klubtól jön, amelyet Christopher Catlingről, azaz Kit Catről neveztek el, és valószínűleg ez lehet az igazság.

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Uborkaszezon van, de ez a szó mégis honnan ered?

Uborkaszezon van, de ez a szó mégis honnan ered?

Még hogy eseménytelen volna a nyár?
A parizer eredete

A parizer eredete

...avagy mi köze van a felvágottnak Párizshoz...?

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.