Így tüntessük el a rozsdát a tepsiről
Az idő és a használat vasfoga bizony nyomot hagy a tepsiken. A mindennapos használat és a gyakori mosogatás eredményeképpen foltok, zsírlerakodás és rozsda jelenhet meg a sütő edényeken. Állandóan cserélgetni őket nagyon sokba kerülne, ráadásul az esztétikailag nem tökéletes konyhai eszköz is működhet még hiba nélkül.
Működni jól működik, de csúnya. Mielőtt kidobnánk a régi jól bevált, de már foltos konyhai eszközeinket, próbáljuk ki a következő konyhai trükköket, hogy a régit újabbá varázsoljuk, az újat pedig közel eredeti pompájában megőrizzük.
Amire szükségünk lesz:
- Habkő, súrolópor
- Dörzsi szivacs
- Sütő tisztító
- Sütő
- Forró, szappanos víz
- Acélszálas súroló
- Szódabikarbóna
- Víz
- Desztillált ecet
- Lábos
- Varázsradír
1. módszer
1. Szórjuk a súrolóport a tisztítandó felületre.
2. A szivaccsal dörzsöljük bele a súrolóport a tepsibe, és távolítsuk el a rozsdát. Ha nem jártuk teljes sikerrel, folytassuk a következő lépéssel.
3. Fújjuk be a rozsdafoltokat sütőtisztítóval, feldjük le folpack-kal, és hagyjuk állni egy éjszakát.
4. Csomagoljuk ki a sütőformát, és 20 percre tegyük a 65 fokra előmelegített sütőbe.
5. Vegyük ki a tepsit a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
6. Áztassuk be a tepsit 30 percre forró, szappanos vízbe.
7. Acélszálas súrolóval súroljuk le. Öblítsük le, és töröljük szárazra.
2. módszer
1. Szódabikarbónából és meleg vízből készítsünk krémet.
2. Kenjük a krémet a foltokra.
3. Hagyjuk állni 10-15 percig.
4. Súroljuk bele a krémet a foltba egy acélszálas súrolópárnával.
5. Mossuk el a sütőformát meleg, szappanos vízzel. Öblítsük le, és töröljük szárazra.
3. módszer
1. Öntsünk ecetet és vizet 1:1 arányban egy lábosba, és tegyük fel a tűzhelyre.
2. Forraljuk fel a keveréket, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
3. Egy súrólószivacsot mártsunk bele a keverékbe, és dörzsöljük le a foltot.
4. Öblítsük le szappanos vízzel, és töröljük szárazra.
Forrás: www.ehow.com