Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Hogyan lehet az „egészséges” saláta is hizlaló?

2020. október 9.

Sokan úgy gondolják, ha salátát rendelnek egy étteremben vagy vesznek a szupermarketben, akkor máris egészségesen, diétásan, alakbarát elvek mentén táplálkoznak. Csakhogy ez sajnos nem mindig van így. Megmutatjuk azokat a leggyakoribb hibákat, amelyek könnyen elronthatják az egészségesnek kikiáltott salátát.

Túlzásba visszük a feltéteket

A salátabárok nagy „bűne”, hogy különböző feltétek és öntetek ínycsiklandozóan széles választékát kínálják. Dönteni persze roppant nehéz, így aztán a szükségesnél jóval több feltétet pakolunk és öntetet locsolunk a salinkra. Próbáljuk inkább előre kigondolni, milyen salátát szeretnénk enni, és az arra illő elemeket összeválogatni, nem pedig mindent, ami csak megtetszik. Ha például a mexikói ízvilág mellett tesszük le a voksunkat, válasszunk friss zöldségeket, babot és grillcsirkét egy kevés alacsony zsírtartalmú mozzarellával.

Nem tudunk nemet mondani a krutonra

A ropogós feltéteket, mint például a pirított kenyérkockákat sokan szeretik, ám legtöbbjük zömében finomított szénhidrátból áll. Jó alternatívák lehetnek az olajos magvak, amelyek nemcsak finom ropogósak, hanem tényleg egészségesek. A mértékre azonban figyeljünk: 1 evőkanálnyi bőven elég a saláta tetejére!

Túl sok magvat teszünk a salira

Ahogy az előző pontban már említettük, az olajos magvak szuper feltétek, ám fogyni nem fogunk tőlük. Hiába egészségesek, kalóriatartalmuk magas. Csak keveset belőlük!

Előre elkészített salátákat rendelünk vagy veszünk

Az éttermek, illetve a házhoz szállító cégek kínálatában számos saláta közül válogathatunk, és a szupermarketekben is vásárolhatunk előre csomagolt salátákat. Figyeljünk az összetevőkre, sokszor rengeteget zsírt, sót, sőt cukrot is tartalmazhatnak.

Azt feltételezzük, hogy minden egészséges, amit a salátabárban találunk

A pirított zöldségek (kelbimbó, karfiol, édesburgonya) nagyon finomak és egészségesek, ha megfelelő módon vannak elkészítve. De nem tudhatjuk pontosan, hogy miként készülnek, elképzelhető, hogy sokkal több zsiradékkal és sóval sütötték meg, mint az szükséges lenne.

Megfeledkezünk a fehérjéről

Egy jó és kiegyensúlyozott salátának tartalmaznia kell valamilyen fehérjét, ami lehet csirkemell, tonhal – ha állati fehérjéről van szó –, és persze növényi fehérjét is választhatunk, például csicseriborsót vagy lencsét. A növényi fehérjeforrások ráadásul rostokkal is tele vannak, tovább segítve az emésztésünket.

Nem teszünk elég nyers hozzávalót a salátába

A paradicsom, uborka, sárgarépa, paprika mind alacsony kalóriatartalmú, egészséges és jól telít. Válasszunk mindig szezonálisat!

Nem megfelelő öntet választunk

Az előre elkészített és bolti salátaöntetek sokszor igazi kalóriabombák. Az alacsony zsírtartalmúakat pedig gyakran cukorral teszik tele. A legegyszerűbb, ha csak kevés olívaolajat és citromlevet öntünk a salátánkra.

Túl sok sajt

A sajt nem rossz salátafeltét, hiszen kiváló kalciumforrás és fehérjét is tartalmaz, de nem mindegy, hogy milyen fajta sajtot eszünk. A legjobb választás a reszelt parmezán, a zsírszegény mozzarella és a feta.

Forrás: The Healthy

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.