Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Hét jel, hogy túl keveset eszel 

Ugyan hazánk világszinten is előkelő helyen áll az elhízásban, olykor az ellenkezője is előfordulhat. Érdemes odafigyelni testünk jelzéseire!
2021. March 30.

A húsvét előtti nagyböjt finisében gyakran érezheted magadat fáradtnak vagy ingerlékenynek. “Áhh, csak keveset ettem!” – legyinthetsz, de azért ne vidd túlzásba! Íme hét jel, hogy túl keveset eszel: 

Kevés energia

Az egyik legjellemzőbb tünet. Reggel nehezen kelsz ki az ágyból, nem fog az agyad, sőt akár még olyasféle testi tüneteket is produkálhatsz, hogy megszédülsz a lépcsőn. Ilyenkor a legtöbbször a túl alacsony vércukorszint áll a háttérben, amit sürgősen stabilizálni kell.

Hangulatingadozás, dühkitörések 

Ha gyakran viselkedsz úgy, hogy magad is meglepődsz, nem kell feltétlenül azonnal a mentális egészségedet kétségbe vonni. Végezz alapos önvizsgálatot, hogy eleget ettél-e az elmúlt 2-3 napban! 

Rossz minőségű alvás

Napjainkban rengeteg oka lehet annak, hogy nem tudjuk időben álomra hajtani fejünket. Egyik ilyen, ha túl sok hírt olvasunk. Manapság elég nyomasztó infók áramlanak felénk mindenhonnan, érdemes időnként tartani egy kis információ stopot. Másik ilyen ok lehet, ha túl sokat vagy képernyő előtt, köszönhetően az egy éve tartó home office-nak. Képzeld csak el, ülsz a gép előtt, aztán pihenőként pörgeted egy picit az Instát, majd este kikapcsolsz a Netflix-szel. Az agyadnak ez totál káosz. Ha ezeket végigzongoráztad, és mindegyik terén javítottál, de továbbra sincs javulás, könnyen lehet, hogy a diétázást vagy éppen a böjtölést viszed túlzásba. 

Kimaradó vagy nem megfelelő menstruációs ciklus 

Nyilván egy-két hét még nem vág földhöz, de ha már huzamosabb ideje vagy komolyabb kalóriadeficiten, netán még keményen is edzel mellé, a menstruációs problémák egyértelmű vészjelzést jelentenek a szervezetedtől. 

Lelassult emésztés

Az energiamegmaradás törvénye az emberi szervezeten belül is működik; ahhoz, hogy legyen minek kijönnie, befele is kell dolgozzunk. Tehát ha észrevehetően lassult az emésztésed, esetleg napok óta székelési nehézségekkel küzdesz, ideje megolajozni a dolgokat belülről is. 

Lassú regeneráció edzés után

Ha egy kimerítő edzés után még másnap is olyan vagy, mint akit összevertek, állandóan izomlázad van, ami esetleg több napon keresztül is kitart, szinte bizonyos, hogy túl kevés fehérjét viszel be. 

Állandóan a következő étkezésre gondolsz

Egyértelmű és minden kétséget kizáró jel, ne sanyargasd magad tovább!! 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Az intermitted fasting, mint alternatíva a húsvét előtti böjtölésre 

Az intermitted fasting, mint alternatíva a húsvét előtti böjtölésre 

Hasznos tippek, ha már nem bírod cérnával, vagy ha csak most kezdenél bele. 

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!