Fagyasztott vagy friss?
Az, hogy éppen friss zöldséget használok, vagy fagyasztottat, sosem volt igazán kérdés: ha szezonja van, frisset, ha nincs, akkor fagyasztottat. Lehet, hogy naivan, de azt gondoltam, hogy a fagyasztott tulajdonképpen friss, csak fagyasztva. Ennyire egyszerű. Persze törekszem a szezonális főzésre, épp ezért ritkán fordul elő, hogy olyan zöldségeket, vagy gyümölcsöket használjak, amit épp nem kapni a piacon, de néha az ember télen is megkívánja azt a zöldborsólevest na, meg persze van, hogy a mirelit málnából készül egy málnahab decemberben.
Utánajártam, hogy valóban úgy van-e ahogy fent írtam, vagy tényleg naivitás részemről ezt gondolni. Az EatingWell.com szerint, akik még egy növény fiziológust is megkérdeztek, teljesen igazam van: a zöldségeket és gyümölcsöket ugyanis a legérettebb, legtápanyagdúsabb állapotukban fagyasztják sokkolófagyasztóban, ami olyan alacsony hőmérsékleten fagyaszt, és ettől olyan gyorsan, hogy nincs idő a jégkristályok kialakulására sem, így nem károsodik a zöldségek szerkezete. Idővel ugyan a tápanyagok szép lassan csökkennek a fagyasztás alatt, de persze télen az ember azzal főz, amije van, és ez így még mindig sokszor akár egészségesebb is lehet, mint a nyári, sokszor előbb leszedett termények. Ezeket egyébként azért szedik le előbb, mint, hogy teljesen megérnének, hogy mire az üzletekbe jutnak, ne rohadjanak meg azonnal. Ugyan az érés külső jelei látszanak rajtuk, nincs idejük annyi ásványi anyagot és vitamint elraktározni, amennyit egy teljesen érett darabnak.
A greatest.com szerint nagyon fontos szempont a fagyasztás során, hogy bizonyos enzimeket a fagyasztással ki lehet iktatni. Pl. olyanokat amelyek közvetlenül a szedés után a termény íz-, szín-, és tápanyagvesztését eredményezik. Elmondja azt is, hogy azok a legértékesebb fagyasztott gyümölcsök, amelyek nagy arányban tartalmaznak zsírban oldódó vitaminokat, mert ezek bírják legjobban a fagyasztást magát, és az előtte kötelező blansírozást. Erre a leforrázásra azért van szükség, hogy a felszíni baktériumokat elpusztítsák, valamint, hogy a fent említett enzimek működését megállítsák. Ugyanakkor a greatest.com arra is figyelmeztet, hogy a tápanyagtartalom a kiolvasztás során rohamosan csökken, ezért is írják a csomagoláson felhasználási javaslatként azt, hogy fagyasztott állapotban főzzük.
Végül is nem a magam fényezése volt a cél, amikor utánanéztem a kérdésnek, de örülök, hogy beigazolódott az elképzelésem. Bár épp most, miközben ezt írom, a friss, zsenge zöldborsómat ropogtatom, nem fogok leszokni a mirelitről sem.
Forrás: