Ezt együk, ha nehezen viseljük az időeltolódást
Az időzónák közötti utazgatás sokunkat megvisel, ezt a jelenséget nevezik jet lagnek. Nincs rosszabb annál, mint éjjel 2-kor ébernek lenni, másnap pedig küzdeni az álmosság ellen. Ha a vakációnk minden pillanatát szeretnénk élvezni, akkor sürgősen le kell számolnunk a jat leggel. Szerencsére néhány élelmiszer ez ügyben a szolgálatunkra lehet.
Zabkása: A biológiai óránk visszaállításához, egy új időzóna megszokásához magas inzulinszintre van szükség. A szénhidrátban gazdag élelmiszerek elősegítik ezt, így ha a korai órákban landolunk, reggelire egy tál zabkását fogyasszunk.
Quinoa: Ha ebédidőben vagy épp este érkezünk vakációnk helyszínére, és szeretnénk szénhidráttal feltöltődni – egészséges úton – akkor válasszuk a quinoát, a barna rizst, vagy az édesburgonyát.
Cseresznye: Egyik természetes forrása a melatoninnak, annak a hormonnak, mely segít helyreállítani a szervezetünk óráját.
Goji bogyó: Alvás előtt együnk egy keveset ebből a bogyóból. Növelhetjük vele az alvásunk minőségét, ami igen fontos, ha el akarjuk nyomni a jet laget.
Gyömbér: Szintén tartalmaz melatonint, így érdemes gyömbéres teát kortyolgatni a repülőút alatt és után.
Banán: A benne levő káliumnak és cukornak köszönhetően magasan tartja a vércukorszintet és megfelelő mennyiségű energiát biztosít.
Csirkemell: Hogy stabil maradjon a szerveztünk energiaszintje, a szénhidrát mellé fehérje is kell. De alaposan meg kell választanunk a fehérjeforrást: a zsírosak inkább elálmosítanak, így inkább a sovány húsok mellett döntsünk, mint a hal vagy a csirke.
Zeller: A legfontosabb dolog pedig, hogy hidratáltak maradjunk, így válasszunk vízben gazdag zöldségeket és gyümölcsöket, mint a görögdinnye, eper, uborka és zeller.
forrás: delish.com