Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ezért van, hogy nem pattog ki minden popcorn mag

2018. May 11.

Tudományos magyarázat egy fizikustól.

Mindegy, hogy a moziban vásároltról van szó, vagy az otthon pattogtatottról, mindig maradnak olyan magok, melyek nem engednek a hőnek és nem válnak popcornná. A Storm in a Teacup: The physics of everyday life (Vihar a teáscsészében: A mindennapi élet fizikája) című könyv írója, Helen Czerski, fizikus most felfedi, mi áll a titokzatos jelenség hátterében.

Az ok, amiért a popcornok kipattognak, az hogy a héjuk víztaszító, belül pedig tartalmaznak egy kevés vizet, és rengeteg keményítőt. Mikor felmelegítjük a magokat, belül a nyomás és a hőmérséklet megfőzi a keményítőt, a víz elkezd kipárologni, terjedni. Ezt a héjak többsége nem bírja, nő a nyomás, kipattan a popcorn. Különleges alakját a megfőtt keményítőtől kapja.

És miért marad mégis nem-kipattogott mag?

Ezek héjáin feltehetően miniatűr lyuk található, melyen a hő hatására kipárolgó víz távozik. Így nem keletkezik belül olyan nyomás, mely szétpattintaná a magot popcornná. A keményítő megfő, de a héjon belül marad.

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!