Ezért van, hogy nem pattog ki minden popcorn mag
2018. May 11.Tudományos magyarázat egy fizikustól.
Mindegy, hogy a moziban vásároltról van szó, vagy az otthon pattogtatottról, mindig maradnak olyan magok, melyek nem engednek a hőnek és nem válnak popcornná. A Storm in a Teacup: The physics of everyday life (Vihar a teáscsészében: A mindennapi élet fizikája) című könyv írója, Helen Czerski, fizikus most felfedi, mi áll a titokzatos jelenség hátterében.
Az ok, amiért a popcornok kipattognak, az hogy a héjuk víztaszító, belül pedig tartalmaznak egy kevés vizet, és rengeteg keményítőt. Mikor felmelegítjük a magokat, belül a nyomás és a hőmérséklet megfőzi a keményítőt, a víz elkezd kipárologni, terjedni. Ezt a héjak többsége nem bírja, nő a nyomás, kipattan a popcorn. Különleges alakját a megfőtt keményítőtől kapja.
És miért marad mégis nem-kipattogott mag?
Ezek héjáin feltehetően miniatűr lyuk található, melyen a hő hatására kipárolgó víz távozik. Így nem keletkezik belül olyan nyomás, mely szétpattintaná a magot popcornná. A keményítő megfő, de a héjon belül marad.