Ezért nem ésszerű a gluténmentes étrendet csak úgy, divatból követni
A gluténmentes étrend a legtöbbet keresett diéta a Google-ben (az Egyesült Államok területén), így bátran kijelenthetjük, hogy a legnépszerűbbek közé tartozik. Ezt Peter Green, a Columbia Egyetem Celiac Disease Center vezetője, miközben magyarázza, miféle mítosz övezi a gluténmentes étkezést.
Először is rendkívül fontos olyan emberek számára, akik lisztérzékenyek – megmentheti az életüket. Ennek ellenére elég kevés tudományos bizonyíték van arra, hogy a glutén mellőzése előnyös lenne a lisztre nem érzékeny emberek számára. Viszont az ellenkezőjét többször is alátámasztották.
Az efféle étrendet követőknek tilos búzát, rozst, árpát fogyasztaniuk, így az ezekből származó előnyös tápanyagokat sem kapják meg. A búzalisztben például folsav, vas és B-vitamin is található. Sőt, gyakran teljes kiőrlésű termékeket sem vesznek magukhoz.
Ami pedig a legfrissebb kutatásokból kiderült, hogy a gluténmentesen étkezők szervezetében emelkedik a nehézfémek mennyisége (ólom, arzén, higany). Green szerint ezt a magas rizsfogyasztás váltja ki, hiszen a rizs – más gabonafélékhez képest – hajlamosabb ezeket az anyagokat felszívni a talajból.
A szakértők – köztük Green is – azt ajánlják, mindenki, aki gluténmentes étrendet szeretnek követni (egészségügyi, vagy egyéb okokból), az keressen fel egy dietetikust, hiszen számos egészségtelen faktora lehet ennek az étkezési formának.
forrás: Business Insider