Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

Ez a leginkább ellentmondásos étel, ami ma asztalra kerülhet: áll a bál, ha csak szóba kerül

2022. September 3.
Jelenleg három ország van a világon, ahol a bálnavadászat legálisnak számít: Norvégia, Japán és Izland. Az állatvédők újra és újra felháborodnak azon, hogy bárhol is bálnahús kerülhet az az asztalra. 

Japánban egészen 50 évvel ezelőttig a bálnavadászat a mindennapok része volt: évi 20 ezer bálnát fogtak ki, ami a japánok asztalára került. Hosszú ideig aztán tiltott volt a bálnavadászat, és csak az elmúlt években szűnt meg a tiltás: jelenleg évi 237 bálna kifogására van kormányzati engedély, ám ezek a 6-8 tonnás állatok természetesen így is bőséges húsmennyiséget adnak a bálnahús rajongói számára.

Norvégia a világ számos piacát – köztük Oroszországot és több Karib-tengeri szigetet – lát el bálahússal. Noha 1986-ban moratórium alá került a bálnavadászat, a norvégok hamar visszatértek az ősi hagyományhoz – állítsák szerint ez ugyanis hozzájárul a tenger egészséges ökológiai rendszerének fenntartásához. 1993-tól 9500 bálnát vadásztak le Norvégiában, hogy az az asztalokra kerüljön. 

Izlandon jelenleg egy Kristjan Loftsson nevű vállalkozó Hvalur hf nevű cégének van engedélye bálnavadászatra, ő azonban 2018 óta egyetlen állatot sem öletett meg. Ez azonban nem jelenti azt, hogy később sem fog, hiszen a piaci igények gyakran változnak, alakulnak. 

Az állatvédőket mélységesen felháborítja a bálnahús-fogyasztás, a bálnavadászok szerint azonban fölösleges ezen háborogni: számukra a bálna épp olyan proteinforrás, mint pl. a tőkehal, és büszkék arra, hogy fenntartható módon – a törvényeket betartva, az ökológia rendszert védve – vadásszák ezt a különleges húsú állatot.

Középkori lakomák

 

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ez a legbizarrabb pizzafeltét!

Ez a legbizarrabb pizzafeltét!

Forrong miatta a világháló

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!