Evőversenybe halt bele - ki ilyenkor a felelős?
2022. October 19.Az elmúlt években több ember halálát okozták az Amerikában és Ausztráliában igen népszerű evőversenyek.
Talán jókat röhögünk az ismeretterjesztő csatornákon futó evőversenyeken, a valóságban azonban nem ilyen vidám a helyzet. Nemrég egy connecticuti diáklány fulladt meg egy palacsintaevő verseny közben, majd egy 42 éves apuka a denveri Voodoo Doughnuts hagyományos fánkevő versenyén veszítette életét.
Daniela Galarza, az Eater gasztromagazin vezető szerkesztője ennek kapcsán beszélt arról, mekkora a különbség a profi evőbajnokok – a Spektrumról nálunk is ismert Joey Chestnut és Matt Stonie – meg a lelkes amatőrök között.
Míg a profik napi szinten gyakorolnak, és tökéletes tisztában vannak a veszélyekkel, az amatőrök gyakran végzetesen megsérülnek, sőt bele is halhatnak a mutatványba
mondja Galarza. A profik emellett komoly, több oldalas szerződéseket írnak alá a versenyek előtt, és rendszeresen vesznek részt különféle orvosi vizsgálatokon is.
Bár tök jó poénnak és remek reklámnak tűnik, egyetlen étteremnek vagy bárnak sem ajánlom az evőversenyeket amatőrök bevonásával. Hiába íratnak alá szerződést, hogy mindenki saját felelősségre indul, a tragikus esetek örökre összeforrnak az intézmény nevével. Az amatőrök pedig tartsák magukat távol az ilyen vetélkedőktől: orvosi ellenőrzés és gyakorlás nélkül lehetetlen kockázat nélkül eredményt elérni
teszi hozzá a szakember.