Együnk okosan! – Biztos tippek a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz
A fény- és vitaminhiány fokozza az éhséget, a túlélésre berendezkedett evolúciós program pedig ilyenkor takarékos üzemmódban tartja a szervezetet, raktározunk minden fölös kalóriát. Ha kevés a fény, csökken bizonyos hormonok szintje a szervezetben. Télen kevesebb a szín, a friss zöldség és gyümölcs, hiányoznak a mikroelemek, vitaminok, és az atioxidánsok. Sajnos ez nemcsak depresszióra hajlamosít, hanem az étvágyat is fokozza. Ezek a szikár tények, de nincs veszve semmi, hiszen néhány már csak néhány praktikus alapszabállyal is komoly eredményeket érhetünk el. Érdemes tudni, hogy ha olyan ételt veszünk magunkhoz, amelyből jószerével csak a kalóriák hasznosíthatók, mert a fontos anyagok szétfőttek, agyonsültek, a feldolgozott élelmiszer esetében pedig már eleve ott sem voltak – még ki sem ürült a gyomrunk, máris jelentkezik a következő éhségroham.
Minőségi különbség
Szervezetünket csak részben érdekli a mennyiség, a minőséget fontosabbnak tartja, így amikor nem jut megfelelő táplálék összetételhez, azt üzeni: kérek még! Ha csak zsírt eszünk, szénhidrátra éhezünk. Ha több szénhidrátot eszünk, akkor kívánjuk a húst. Ördögi kör. A plusz kilók kivédésében segít, ha újra felfedezzük a tököt, céklát, csicsókát, az almát, és a körtét. A távolról érkezett, nálunk nem szezonális primőrnek alig van beltartalma, mire a tányérunkra kerül. A félkészen vásárolt ételekkel sokszor ugyanez a helyzet. A kalóriáknak így a sokszorosát fogjuk megenni ahhoz képest, amennyit értékes ételekből kívánnánk meg. Úgy is fogalmazhatunk, hogy éhségünket inkább táplálkozással kéne csillapítanunk, mint étkezéssel.
Evés vagy táplálkozás?
A táplálkozás nem a gyors megoldásokra koncentrál, hanem a jó alapanyagokra: lehetőleg helyben termelt, szezonális, friss vagy természetesen tartósított ételekre. Az elkészítés legjobb módja a kíméletes konyhai eljárás: párolás, vagy lassú főzés.
Az ételkombinációk is fontosak. Ebben verhetetlen a zöldség, a konyhai mindenes, ami egyaránt passzol a húsokhoz, a keményítő tartalmú ételekhez és a gabonákhoz. A gabona-hús, keményítő-hús, vagy keményítő-gabona ezzel szemben hízlaló párost alkot. Legrosszabb a zsiradékban sült keményítő – például a rántott ételek.
A többszöri kisebb adag kíméli az emésztést, és ahhoz sem kell ragaszkodni, hogy az ebéd bőségesebb legyen, mint a reggeli. A szervezet nem napszakokban gondolkodik, hanem az emésztésre fordított munkában. Rendszeres időpontokban enni fél siker – ha szervezetünk megtanulhatja, mikor jött el az emésztés ideje, sokkal jobb munkát végez majd. A változatosan használt zöldfűszerek fokozzák az ízélményt, ezáltal teltségérzetet keltenek, és kiválthatják a felhasznált só egy részét is.
Vitaminkúra
Egyéntől függ, hogy kinek éppen mikor, milyen mikrotápanyagokra van szüksége. Sőt, azt is nehéz felmérni, hogy egy adott készítmény megfelelően felszívódik-e. Ezért nem ajánlatos a vitamin-, ásványianyag- és nyomelemek bevitelénél kizárólag a tablettákra és táplálékkiegészítőkre hagyatkozni. Bár a gyatra, nem szezonális zöldségek és gyümölcsök tápanyagtartalma is csak töredéke az ideálisnak, ám ezek legalább természetes mikrotápanyagok, ráadásul a nyers élelmiszer azokat az enzimeket is tartalmazza, melyek gyorsítják, segítik a beépülést. Egyszerűen figyeljük meg, hogy melyik étel hogyan hat ránk, mitől leszünk valóban jóllakottak és mitől maradunk teli hassal is éhesek.