Csempészd be a mindennapjaidba az őszi gyümölcsöket!
Nyáron szinte magától értetődő, hogy van egy kis málna, netán pár szelet görögdinnye vagy néhány szem barack a hűtőben. Ősszel és télen leginkább a citrusok veszik át a szerepüket, de almát, körtét, birsalmát, szőlőt és szilvát is szívesen fogyasztunk. Mennyeiek uzsonnára, arról nem beszélve, hogy sütit is süthetünk belőlük: pitét, lepényt, buktát, pudingos-gyümölcsös szeletet, hogy csak pár kedvencet említsünk. De mi a helyzet, ha épp nem magában ennénk vagy sütibe tennénk? 7 ötletet mutatunk.
Leves
Melegben behűtve, hűvös időben jó forrón szeretjük. Az alma- vagy körteleves finom tejfölösen vagy pudinggal, ősszel ízesítsük fahéjjal, kardamommal, szegfűszeggel. A szilva klassz vörösborosan, a birsalmát pedig akár sós levesekhez is felhasználhatjuk.
Tipp: A birsalma az ősz kedvence, még az emésztésednek is jót tesz!
Saláta
A saláta lehet igazán laktató! Az alma, a körte és a szőlő remek sajtokkal, passzol hozzájuk az olívaolajos-citromos salátaöntet, dúsíthatjuk gabonafélékkel, zöldsalátákkal és olajos magvakkal. Az egyik nagy klasszikus, a Waldorf saláta is almával készül!
Zabkása
Mehet a gyümölcs a tetejére vagy bele is főzhetjük, erre az alma, a körte és a birs a legalkalmasabb. Ráadásul ha hozzáfőzzük a zabhoz a gyümölcsöt, kevesebb további édesítésre lesz szükségünk.
Sajttál
A szombat este sztárja! Vágjunk össze különböző sajtokat, kínáljunk melléjük diót, mandulát, mogyorót. Kínáljuk szőlővel, felcikkezett almával, körtével.
Chutney
A chutney egyszerre sós, csípős, fanyar, egyszóval igazán karakteres kísérő, amit főzhetünk almából, körtéből, szilvából, birsalmából is. Kerül bele hagyma, sok-sok fűszer, pici ecet. Húsok vagy grillsajt mellé kiváló!
Kompót
Kevésbé komplex, mint a chutney (nem is kell versenyeznie vele, hiszen teljesen más jellegű étel), viszont ugyanúgy tálalhatjuk húsételekhez. Egy alma- vagy körtekompót szárnyasokhoz, marhához és sertéshez egyaránt szuper, hasonlóan a birshez.
Sült gyümölcsök
Az alma és a körte nemcsak édes, hanem sós töltelékekkel is megtölthető. A körtébe jöhet a karakteres, intenzív ízű gorgonzola vagy pár szelet camembert. Feldobható kakukkfűvel, olajos magvakkal, tálaláskor locsolhatunk rá kevés mézet. Az alma, sajt, dió triója szintén remek.
Ez is érdekelhet:
Homoktövistől a propoliszig: 5 szuper immunerősítő az őszi megfázás ellen