Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Covidra hangolva: idén online követhetjük a japán cseresznyefa-virágzást

2021. March 29.

A hétvégén kezdetét vette a világ egyik legcsodálatosabb időszaka, a cseresznyefa virágzása. A lenyűgöző látvány megcsodáláshoz nem kell Japánba utaznunk, otthonunk kényelméből is nyomon követhetjük a tavasz érkezését.

 

Cseresznyevirágzás Hanamival egybekötve

A Sakura, vagyis a cseresznyefák rügyfakadása az egyik legnagyobb és legfontosabb esemény az év első szakaszában Japánban. Az ország nemzeti szimbólumának is számító cseresznyefa virágzása a távol-keleti kultúrában a tavasz megérkezését jelzi. E gyönyörű természeti csodát a Hanamival, egy több napon át tartó ünnepségsorozattal köszöntik. Az ünnepségen nem csupán a látványos virágbaborulás jut hatalmas szerephez, hanem az ének, a tánc, a hagyományos japán ételek, italok, például a rizsbor fogyasztása is.

A világ kilencedik csodájának is nevezett eseményen a résztvevők szerint minden külső gondolat és probléma szinte azonnal megszűnik. Az idelátogató nagyközönség kizárólag az örömre és a cseresznyefa-virágzás mindent felülmúló látványára helyezi a hangsúlyt. A japán városokban ilyenkor mindenhol a fa virágainak jelképeivel találkozhatunk, a parkban levő fákat pedig lámpásokkal díszítik. A városok egyfajta átalakuláson mennek keresztül, mint ahogy a fák is levetkőzik régi ruhájukat. A 14 napig tartó virágzáshoz számos babona kötődik. A régi időkben például ebből jósolták meg, hogy milyen lesz a termés, és mennyire lesz sikeres a rizsszezon.

 

A tavasz köszöntése otthonról

Az egyik legkedveltebb nézőhely a Mjógi-hegy lábánál lévő Sakura-no-Sato, azaz „Cseresznyefalva”, ahol jelenleg több, mint 15 ezer fa csodálható meg. De érdemes szemügyre venni az Ueno parkot is, amely egy állatkertet is magába foglal. Akad olyan park is, ahol a hagyománytisztelet az öltözékekben szintén megmutatkozik, mivel a belépést kizárólag kimonó viseletében engedélyezik. A koronavírus miatt azonban ez idén sajnos nem érinti a magyar nagyközönséget, mivel a beutazást Japán is korlátozta. Ám nem kell aggódni, mert online streameken keresztül otthonunkból is élvezhetjük a cseresznyefa virágzás csodálatos látványát.

 

Forrás: Drive Me Baby

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!