Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: WMNmagazin/YouTube

Bíró Lajos: „Ha most kapnám meg a Michelin-csillagot, visszaadnám”

Feleségekről, férfi-női szerepekről, munkamániájáról, megbánásról, és természetesen ahhoz a bizonyos csillaghoz fűződő viszonyáról is beszélt Magyarország legszókimondóbb, polgárpukkasztó séfje. A Bíró Lajossal készült beszélgetés D. Tóth Kriszta Elviszlek magammal című műsorának legújabb epizódja, amely a wmn.hu magazin YouTube-csatornáján látható.
2018. February 9.

Közel 50 éve dolgozik a szakmában, már 1971-ben több pénzt keresett két nap alatt, mint édesanyja egy hónap alatt. Bíró Lajos séf szerencsés embernek vallja magát, hiszen a munkája a hobbija, és tervei szerint megállás nélkül, haláláig űzi majd. Még négyéves unokája kedvéért sem változtat a megszokott időbeosztásán, pedig a lánya nagyon szeretne egy jól működő, kiszámítható rendszert a család életében.

Nagypapának szar vagyok. Nincs időm az unokámra, a kislányom nem tud úgy használni, mint egy klasszikus nagypapát. Elindulok reggel, és nem tudom, mi lesz aznap, általában este nyolc-tíz között érek haza. 45 évesen született a fiam, az már egy kicsit nagypapás volt nekem. Az, hogy üljünk le a földre, és LEGOzzunk, az nem megy. Majd hozom-viszem az unokámat, ha nagyobb lesz” – vallotta be őszintén D. Tóth Krisztának az ismert séf az Elviszlek magammal legújabb epizódjában, majd hozzátette:

„Ez a szakma nekem mindent megadott: az utazást, a szerelmet, a szórakozást, a fejlődést, a művelődést. Nincs bakancslistám, mert én a bakancslistámat élem.”

Michelin-csillaga azonban nincs, pedig volt idő, hogy mindennél jobban vágyott rá. Állítja, ha most kapná meg, visszaadná. És ezt nem csak polgárpukkasztásból mondja.

„Mindenki akar Michelin-csillagot ebben a szakmában. Hazudik az, aki azt mondja, hogy nem akar. Tíz-tizenöt évvel ezelőtt, meg voltam őrülve, hogy legyen Michelin-csillagom. Ha lenne, utána viszont jönne a rettegés: vajon elveszik-e? Elindulna egy mókuskerék, egyre többe kerülne minden, és az üzlet nem bírná már el ezt a pörgést.”

Fotó: WMNmagazin/YouTube

A provokatív séf, aki több évtizede űz sportot a beszólogatásokból, 24 éve él negyedik feleségével. Szerinte igenis léteznek olyan helyzetek, amelyeket egy férfi megengedhet magának, de egy nő már nem. Például, ha a felesége egyszer hajnalban egy barátnős este után spiccesen menne haza, egyszer elnézné neki, de másodszorra már elválna.

„Mindegyik feleségemtől sokat kaptam, bár nem beszélnek velem… Életem során biztos több embert is megbántottam, de nem csinálnék semmit másképp. Én nem bántam meg semmit.”

A séf most épp Szingapúrban készül rántott húsos helyet nyitni. Elmesélte: élete központi kérdése az, hogy bármerre is megy, tudnia kell, hogy ott milyen étterem található, nyaralásukat is pontos tervezés előzi meg. Csak megszabott helyeken állhatnak meg enni. Bíró neje ennek azonban egyáltalán nem örül, sőt. Kikötötte, hogy Michelin-csillagos étterem környékére sem hajlandó menni, mert nem szereti a véres húsokat.

Az, hogy hogy mit jelentett a vendéglátósoknál a feszültséglevezetés régen, és mit jelent ma, hogy Bíró miért szereti Segal Viktort, és mikor szégyellte el magát úgy igazán, kiderül D. Tóth Kriszta Elviszlek magammal című sorozatának legújabb részéből:

https://www.youtube.com/watch?v=6bH35yxEu9w

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Íme az újragondolt rántott hús burgonyapürével kombó

Íme az újragondolt rántott hús burgonyapürével kombó

Kicsit más, kicsit egészségesebb változat

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!