A mediterrán diéta előnyei
Amikor meghallod a „mediterrán étel” kifejezést könnyen lehet, hogy elsőre a pizza, a tészta és egy jóféle görög bárányborda jut eszedbe, de ki kell, hogy ábrándítsunk, sajnos a mediterrán diéta nem ezeket takarja.
A valódi mediterrán diéta főként szezonális és helyi zöldségekből, rengeteg gyümölcsből, babfélékből, magokból, tengergyümölcseiből olívaolajból és tejtermékekből áll. Így táplálkoztak a görögök, és az olaszok a háború alatt, amikor a krónikus betegségek előfordulása annak ellenére, hogy orvosi eszközeik igen limitáltak voltak, ezekben az országokban volt a legalacsonyabb az egész világon.
De az étel nem minden! A mediterrán életmód igen csak aktív, rengeteg mozgás foglaltatik bele, és a közösen elköltött étkezések mentális építő hatását sem szabad alábecsülni.
A mediterrán életmód előnyei:
-megelőzi a szívbetegségeket és elkerülhetjük vele a stroke-ot
-segít fiatalosnak maradni
-csökkenti az Alzheimer-, és a Parkinson-kór kialakulásának esélyét
-megelőzhető vele a cukorbetegség kialakulása
Hogyan kezdj neki?
Egyél sok zöldséget! Kezdheted egy pár karika paradicsommal vagy olívabogyóval. A lényeg, hogy minden étkezésedbe csempéssz valamit. Úgy hozzászoksz, egy hét múlva már el sem fogod tudni képzelni, hogy ne legyen a tányéron valami zöld.
Mindig reggelizz!
Gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák és egyéb tápanyagokban gazdag élelmiszerek alkossák a nap első étkezésének gerincét, ezzel beállítva az ideális vércukor szintet!
Heti kétszer egyél halat!
Nem kell túlbonyolítani, ez lehet egy tonhalkonzerv vagy füstölt lazac is. Ezeket bármelyik boltban beszerezheted.
Heti egyszer legyen húsmentes étel az asztalon!
Ha eleinte nehéznek tűnik, nevezz ki egy napot erre, lehet az akár húsmentes hétfő vagy főzelék kedd!
Desszertnek legyen friss gyümölcs!
Csoki vagy fagyi helyett fogyassz inkább epret, fügét vagy áfonyát!
Használj jó zsírokat!
Az extraszűz olívaolaj, a különféle magvak, az avokádó mind tele vannak jóféle zsírokkal, amelyért az egész érrendszered hálás lesz majd.