Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: unsplash

7 ok, ami miatt képtelen vagy leadni a pluszkilókat

2022. October 6.

Sokan panaszkodnak arról, hogy állandóan fogyókúráznak, mégsem képesek megszabadulni a fölöslegtől. Mi lehet ennek az oka? Íme, a leggyakoribb problémák.

1. Az állandó stressz és a szorongás

Amikor stresszben élsz, nem csupán nagyobb eséllyel falsz be mindent, amit látsz, hogy kicsit megnyugodj, de sajnos a hormonszinted is állandóan ingadozik. Sajnos, ez megakadályozza, hogy fogyni tudj.

2. Nem alszol eleget….

…vagy épp össze-vissza kelsz és fekszel, ráadásul az alvásminőséged is hagy kívánnivalót maga után. A tudósok már bizonyították, hogy a cirkadián-ritmus összezavarodása hatással lehet a testsúlyra is: van, aki drasztikusan fogyni, míg más hízni kezd ilyenkor. 

3. Állandó fényszennyezettségben élsz

Ez sajnos a modern ember betegsége: tévé, elektronikus eszközök, led-lámpák, az utcáról beszűrődő fény… mindez akkor is hat rád éjszaka, ha számodra ez fel sem tűnik, a hormonális egyensúly így könnyen felborulhat. A precíz sötétítés már csak ezért is elengedhetetlen.

4. A nem megfelelő étkezés

Aki késő este vacsorázik, az az emésztéssel felbolygathatja szervezete természetes ritmusát: pihenés helyett a nehéz étel lebontásával van elfoglalva a test, és ez irritációt, nyugtalanságot okozhat. 

5 tipp gyors, egészséges vacsorához

5. A klinikai depresszió

A depresszió nem azonos a rosszkedvvel, annál jóval összetettebb, komolyabb kezelést igénylő állapot. A legtöbb súlyosan depressziós ember testsúlya is változik: fogyni vagy épp hízni kezdenek.

6. Bizonyos egészségügyi problémák

Nem árt tudatosítani, hogy a pajzsmirigyprobléma, a diabétesz és a PCOS kísérőtünete igen gyakran a hízás, egyértelmű hormonális okok miatt. Ha ezeket a betegségeket szakember kezeli, az egészséges testsúly kialakításának sem lesz akadálya.

7. A negatív, korlátozó gondolatok

Igen, igen, ez is számít, és ezt már nem csak az ezo-oldalakon írják: bizony, a „hízékonyság” belső programja, a tudat, hogy akár egy pohár víz is meglátszik rajtad, sajnos valóban hatással van testsúlyodra. Ahogyan a placebo is működik, még ha tudjuk is, hogy valódi hatóanyag nélküli szert veszünk magunkhoz…

Fogyókúrázol? Az alábbi ételek elfogyasztását kétszer is gondold meg!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

10 tipp fogyókúrához – sztároktól

10 tipp fogyókúrához – sztároktól

Az A-listás celebeknek aztán érdemes mindig bombaformában lenni, ha nem akarnak dacolni a kellemetlen kommentekkel, és a pletykalapokkal.
Új, veszélyes fogyókúra tört be: a Hamupipőke diéta

Új, veszélyes fogyókúra tört be: a Hamupipőke diéta

Mondjuk is, miért ne vágjon bele senki!
A fogyókúra alatt se legyél éhes!

A fogyókúra alatt se legyél éhes!

Gökler Kriszti tanácsai segítenek ennek megvalósításában

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!