Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

7 meglepő tény hétköznapi ételekről, amitől lehidalsz

2022. June 7.

Néhány érdekesség, amire eddig még nem gondoltunk… 

A majáknál a csokoládé valódi fizetőeszköz volt

Igen, nem csalás, nem ámítás, a maják a Krisztus előtti 900 és 250 közötti időszakban kakaóbabot használtak fizetőeszközként. Nem mellesleg egyébként dohánnyal és különféle textíliákkal is kereskedtek. 

A koriander sokak számára szappan ízű

Azok, akik az OR6A2 receptorgénen osztoznak, a koriander és a szappan íze között alig tudnak különbséget tenni. Ennek oka az, hogy a gén érzékeli az aldehid vegyszerek illatát, amelyek a korianderlevélben és a szappanban egyaránt megtalálhatók! A különös, nem feltétlenül szerencsés tulajdonság örökletes is lehet.

A méz színe minden hónapban más lehet

Nem csak a méz fajtája, a méz készültének ideje is befolyásolja annak színét. Mivel a különböző virágok különböző évszakokban nyílnak, az ugyanazon méhcsoport által készített méz árnyalatai hónapokon keresztül változhatnak.

Létezik 20 kilós, ehető gomba!

Kevesen tudják, mivel a természetben igen ritkán fordul elő, de a pöfeteg gomba átmérője elérheti a 150 centimétert, súlya pedig elérheti a 20 kilogrammot is! Egészen elképesztő méretek…

Oka van annak, hogy a repülős kaja sosem túl finom

Nem, nem azért, mert spórolnának az alapanyagokkal, legalábbis nem jobban, mint a földön. Az ízlelőbimbók másképp reagálnak a különféle ízekre a száraz levegő és a kabinnyomás miatt – egyszerűen kevésbé érzékelik a különböző ízvariánsokat, árnyalatokat. 

A vodka a legjobb tisztítószer az összes szesz közül!

Döbbenetes, milyen szennyeződéseket képes eltávolítani a vodka! Ha olyan helyen vagy tehát, ahol nem áll rendelkezésre víz – autó, lakókocsi, kemping, hobbikert… – vigyél magaddal egy kis üveg vízzel kevert vodkát egy kézmosó szapponos műanyag flakonban, és permetezd arra, amit szeretnél megtisztítani: legyen az a  tányér, egy asztal vagy a ruha, amire vörösbor csöppent. 

Így tesztelheted, friss-e a tojás, amit a spájzban találtál

Szeretnéd tesztelni, mennyire frissek a tojások a hűtődben? Tedd őket egy pohár hideg vízbe! A friss tojás elsüllyed, ami viszont lebeg, az mehet is egyből a kukába.

5 konyhai érdekesség, amire sokan nem tudjuk a választ…

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Miért nem szeretik sokan a koriandert?

Miért nem szeretik sokan a koriandert?

Rendkívül specifikus oka van

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!