6 alternatíva cukor helyett sütéskor
1.Juharszirup: Édesebb a kristálycukornál, és kellemes, karamelles ízt kölcsönöz a sütiknek. Viszont, ha figyelünk a minőségre, akkor drágábban jövünk ki. Mivel folyékony állagú, így azokba a receptekbe nem passzol, amelyeknek része a krémesített cukor. Ideális karamellekhez, fagyikhoz, frostingnak.
2.Méz: Rengeteg változata létezik, így ez remek alkalom a kísérletezésre is. A földes ízekért a hajdina mézet, a lágy, virágos ízekért a lóhere mézet ajánljuk. Arra figyelnünk kell, hogy 175 fok fölött a méz már ég. Mivel folyékony, sűrűvé tehet néhány süteményt (pl.: a kekszeket). Tortákba és muffinokba viszont tökéletes.
3.Turbinado cukor: Szinte változtatás nélkül cserélhető erre a kristálycukor, hiszen majdnem ugyanolyanok. A turbinado viszont kissé érdesebb, így – bár tudjuk krémesíteni – nem olvad fel annyira. Kekszekbe, tortákba, dekorációba remekül passzol.
4.Gyümölcs: Édes, gyümölcsös ízt adnak a sütikhez, valamint tápanyagot is (a rostoknak köszönhetően). Ennek ellenére – akár az egész gyümölcsöt, akár csak a levét használjuk – vizesíti a tésztát, így ha könnyed, levegős tésztát akarunk, ne gyümölcsre cseréljük a cukrot. Ideális gyümölcskenyerekbe.
5.Datolyacukor: Ugyanolyan előnyökkel (vas, kálium, B-vitamin, rostok) rendelkezik, mint maga a datolya, emellett remek édesítő is. Finoman őrölt, így nem olvad úgy, mint a cukor. Továbbá elég drága alapanyag.
6.Kókuszcukor: Alacsony glikémiás indexű alapanyag, a kristálycukorhoz hasonlóan viselkedik, egyáltalán nem kókuszízű. Mivel alacsony a füstöléspontja, így nagy odafigyelést igényel. Kekszekbe és cukrokba ideális.
via: Pure Wow