5 lépés a nagyszerű levesért
2017. February 8.1. Kezdjük egy finom húslevessel/csontlevessel:
Az első lépés, hogy megtanuljunk elkészíteni egy finom alaplevest. A hús- vagy csontlevesek alapkövei a konyhai tudásnak, és rengeteg recept szól róluk, találjuk meg kedvencüket és gyakoroljunk kitartóan.
2. Tanuljuk meg, hogyan születik egy nagyszerű leves:
Hogy ne csak jó levest tudjunk főzni, ismernünk kell az elkészítés minden lépését és a hozzávalókat is. Sok közös elem van: zsírok, aromák (répa, hagyma, édeskömény), szárított gyógynövények és fűszerek, máztalanítók (bor), fő összetevők (zöldségek, húsok, gyümölcsök), alaplé, befejezők (só, toppingok, fűszerek)
Ha megtanuljuk az összetevők helyét, szárnyalhat a képzeletünk. A recept már csak mankó lesz.
3. Értsük meg a folyamatot lépésről lépésre:
Nem csak az alap összetevőkkel, de magával az eljárással is tisztában kell lennünk. A zsír hozzáadása előtt melegítsük fel a lábast. Az aromákat egy kis sóval rakjuk bele, a hagymát kicsit karamellizáljuk. Ezután jöhetnek a fűszerek (ha használunk), elég ezeket egy percig főzni. Öntsük fel folyadékkal (alaplé/víz/bor), ezt hagyjuk a felére redukálódni. Most jöhetnek a fő összetevők, majd az alaplé. Forrás után csökkentsük a hőt és főzzük, amíg minden összetevő megpuhul.
4. Ízesítsük ízlés szerint:
Az ízesítés, vagyis a kísérletezés mindennek a kulcsa. Jó időben kell fűszerezni! Például a sózás: ne várjuk meg a főzés végét, a só súroló buborékként működik, felszabadítja a zöldségekben rejlő megannyi ízt, melyek így kijutnak a levesbe.
zsírok: megtartják az ízeket
savak (citro, lime, ecet): kirajzolják az ízeket, emellett kiegyenlítik a leves édes-sós ízvilágát
só: kihozza az étel ízét
édes (juharszirup): összehangolja az ízeket
5. Rakjunk rá feltétet:
Egy hideg vagy szobahőmérsékletű mogyoróvaj remekül kiegészíti a meleg sárgarépalevest. Szárított gyógynövények remekül feldobják a zöld leveseket, de roppanós feltétekkel is kísérletezzünk bátran!
forrás: food52.com