Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

10 tipp kezdő konyhatündéreknek

Főleg, ha ez lesz az első vendégvárós, sütős-főzős karácsonyod
2016. December 13.

Minden szakács volt egyszer kezdő és valószínűleg elkövette a klasszikus hibákat; főleg akkor, ha konyhában kísérletező típus, akinek a recept csak egy ajánlott útmutató és nem az étel elkészítésének kötelező alapja. Ha még új vagy ezen a terepen, vagy volt néhány rossz (vagyis odaégett, összeesett) tapasztalatod, akkor mindenképp olvasd el a most következő 10 tippünket, mielőtt nekiesel a sütőnek.

1. Olvasd el a receptet teljes egészében: A sütés-főzés a pontosságon alapszik, így fontos, hogy ismerd a receptet, mielőtt nekiállsz a folyamatnak. Lassan és figyelmesen olvasd el a hozzávalókat, a kellékeket és az elkészítés lépéseit. Így nem hagysz semmit figyelmen kívül.  Akár 2-3 alkalommal is nézd át a listát, hogy minden világos legyen.

2. Tegyél ki minden hozzávalót: Mielőtt nekiállsz az elkészítésnek, vegyél elő minden eszközt és hozzávalót, majd ellenőrizd – akár kétszer is – hogy mindent kikészítettél. Nincs annál rosszabb, mint félúton rájönni, hogy valami hiányzik.

3. Legyenek a hozzávalók szobahőmérsékleten: Gyakran a vajnak és a tojásnak is szobahőmérsékletűnek kell lennie, mikor hozzáadjuk a keverékünkhöz. Elkészítés előtt néhány órával vegyük ki a hűtőből ezeket az anyagokat.

4. Megfelelően készítsd elő a tepsit: Ha a recept azt kéri, akkor vajazd ki – ne hanyagold el ezt sem! Megment az odaégett, ragacsos, összeomlott süteményektől, plusz a takarítás is könnyebb lesz.

5. Melegítsd elő a sütőt: A receptek többsége emlékeztet erre a lépésre, viszont érdemes ezt szokásoddá tenni. Gyújtsd be a sütőt, mielőtt bárminek nekilátnál.

6. Használj külön mérőpoharat a folyékony és külön poharat a száraz hozzávalók kimérésekor: Míg a recept nem jelzi, hogy elég egy pohár használata, addig ne félj összekoszolni kettőt. A tejet/vizet/folyékony hozzávalókat és a lisztet/cukrot/száraz hozzávalókat más-más pohárban mérd ki. Hogy a legpontosabb legyél, használj mérleget és skálázott mérőpoharat.

7. Szitáld a száraz hozzávalókat: Lehet, hogy időigényes és a karod kikészül tőle, viszont a sütidnek csak jót teszel vele. Az átszitálás megelőzi a csomók kialakulását és javítja a tészta állagát.

8. Külön tálba törd a tojásokat: Rossz ötlet a tojásokat közvetlenül a többi hozzávalóhoz törni, hiszen úgy nagyobb a kockázata, hogy tojáshéj, vagy záptojás kerül a tésztába. Törjünk minden tojást külön tálba, így könnyebben kiszúrhatjuk a belekerült héjat – amit a feltört tojáshéjjal egyszerűen kihalászhatunk. Figyelj arra, hogy a tojássárgája ne legyen törött.

9. A recept szerint keverd a hozzávalókat: Gyakori hiba, hogy a kezdők beledobják az összes hozzávalót a keverőtálba, és egyszerre keverik össze. Ez tűnik a legegyszerűbb módszernek, viszont nem a legjobb megoldás. Kövesd a receptet és akkor keverj, amikor az a feladat.

10. Állíts be az órát: Első dolgod legyen, miután betoltad a sütőbe a tepsit. Célszerű beszerezni egy hangos konyhai időzítőt, hiszen nem mindig vesszük észre, hogy eltelik az a bizonyos 20-30 perc.

forrás: popsugar.com

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!