Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

10 gyakori hiba, amelyet lefekvéskor követünk el

Érdemes figyelni ezekre
2016. October 28.

1. Nem ellenőrizzük a termosztátot lefekvés előtt.

Szakemberek állítják, hogy hűvös hálószobában jobban lehet pihenni. Elalváskor lehűl a testhőmérsékletünk, hűvös szobában ez könnyebben bekövetkezik. Sőt mi több: a meleg szoba sokszor nyugalmatlan álomhoz vezet, mert a meleg megakadályozza, hogy elérjük az alvás legmélyebb szintjét. Szakértők szerint az alvás szempontjából a legideálisabb hőmérséklet 16 és 20 Celsius fok között van.

2. Rossz párnán alszunk.

Azoknak, akik az oldalukon alszanak, sokkal keményebb párnára van szükségük, hogy megtámassza a nyakukat és a hátukat. Akik leginkább hason vagyháton fekve töltik az éjszakát, beérhetik egy puhább, vékonyabb párnával is. Ha új párnát vásárolunk, figyeljünk erre is: sok gyártó jelzi a terméken, hogy milyen alvóknak ajánlja.

3. Hetek óta nem cseréltünk lepedőt.

Ez sokkal nagyobb baj, mint gondoltuk volna. Egy olyan lepedő, amit hetek óta nem cseréltek le, majdnem 2 millió baktériumot rejt magában négyzetcentiméterenként, többféle betegség okozóját. Hogy elkerüljük a megbetegedéseket, hetente cseréljünk lepedőt, és a használtat a lehető legmagasabb hőfokon mossuk ki.

4. Nem kapcsoltuk át a telefonunkat éjszakai üzemmódba.

Jelentkezzen, aki nem viszi magával a telefonját az ágyba, hogy még megnézze a Facebookot, és még egy utolsó emailt megírjon. Hiába mondják az alvásszakértők, hogy ez nem jó, hiszen a telefonok, laptopok, stb. által kibocsátott kék fény megakadályozza a nyugodt alvást, hiszen az agyunk így kevesebb alváshormont termel, mégsem tudunk ettől a rossz szokásunktól megszabadulni. Hogy minimalizáljuk a rossz hatásokat – és ha van rá lehetőségünk – válasszuk telefonunkon az éjszakai üzemmódot. Ilyenkor visszafogottabbá válik a képernyő fényereje. (Androidos telefonokra telepítsük a Twilight alkalmazást, ami az Apple éjszakai üzemmódjához hasonlóan működik.)

5. Korábbra állítottuk az ébresztést, hogy még legyen időnk 1-2 szundit nyomni.

Nem teszünk szívességet magunknak ezzel a szokással. Az első ébresztés utáni ’extra’ alvás már nagyon rossz minőségű alvás, hiszen szakaszokra oszlik. Így sokszor még kótyagosabbnak érezhetjük magunkat, mint szundi nélkül.

6. Megajándékozzuk magunkat egy búcsúpohárral.

Ugyan az alkohol segít elaludni, viszont megnöveli annak a kockázatát, hogy az éjszaka közepén felébredünk. Mindez azért történik, mert a bor, a sör, stb. megszakítja az agyhullámok mintázatát, amely a nyugodt alváshoz vezetne. Inkább igyunk egy pohár bort még a vacsorához, és végezzünk egy pár nyújtó jógapózt lefekvés előtt.

7. Megengedjük a kutyának, hogy az ágyunkban aludjon.

Bár a kutyatulajdonosok 40%-a úgy nyilatkozik, hogy jobban tudnak aludni, ha a kis kedvencük ott van mellettük, a többség mégis arra panaszkodik, hogy a kutyáktól nem tudnak nyugodtan pihenni. Ha úgy érezzük, hogy képtelenek vagyunk kipihenni magunkat, próbáljuk ki, hogy milyen, amikor a kutyus nélkül alszunk.

8. Nincs rajtunk zokni.

Ha melegen tartjuk a lábunkat, tágulnak az erek, így gyorsabban el tudunk aludni. Vékony zoknit használjunk, különben az éjszaka közepén könnyen arra ébredhetünk, hogy melegünk van.

9. Még mindig pörgünk a koffeintől.

Késő délután óta egy csepp kávét sem ittunk? Az élénkítő anyag azonban még mindig a szervezetünkben van. Különösen igaz ez, ha fogamzásgátló tablettát szedünk, hiszen ezek a tabletták lassítják a koffein lebontását. Az antidepresszánsoknak ugyanez a hatása a koffeinre. Még ha nem is szedünk semmilyen gyógyszert, a késő délután elfogyasztott lattéban található koffein még ott van a szervezetünkben, amikor lefekszünk aludni. Kutatók úgy találták, hogy a lefekvés előtt 6 órával fogyasztott kávé 1 órával rövidíti meg az alvást, és sokkal nyugtalanabb pihenéshez vezet.

10. A 90-es években vásárolt matracon alszunk.

Az átlagos matracok 10 évig működnek igazán jól. Ha éppen most közeledünk a cseréhez, próbáljunk organikus matracot vásárolni, amiben nincs semmi szintetikus anyag, és ellenőrzött alapanyagokból készült.

 

Forrás: www.prevention.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!