Teljes kiőrlésű cipó dagasztás nélkül
Szaszkó Andi, a Salátagyár blog szerzőjének receptje. Kövesd Andit a Facebookon, az Instagramon és a YouTube-on is!
Ha te is ebben a cipőben jársz, próbáld ki ezt az egyszerű, konyhai rutin nélkül is bombabiztos teljes kiőrlésű kenyér receptet! Jóízű, laktató, egészséges és kevés munkával jár az elkészítése!
Hozzávalók
- 35 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt + a szóráshoz
- 310 ml víz
- 1 csomag (7 g) instant élesztő
- 10 g só
Elkészítés
A hozzávalókat egy tálban összekeverjük. A tálat folpackkal légmentesen letakarjuk, majd 10-12 óráig szobahőmérsekleten pihentetjük.
A pihenőidő letelte után a sütőt 200 fokra előmelegítjük, és egy fedeles hőálló tálat (jénait) üresen, fedő nélkül beleteszünk, hogy átmelegedjen.
Amíg a jénai átmelegszik, a kenyeret óvatosan megformázzuk (a megszokott kenyértésztákhoz képest lágyabb lesz az állaga). Az átmelegedett jénait kibéleljük sütőpapírral, és a nyers kenyeret beletesszük. Rátesszük a fedőt, majd 45 percig sütjük. 45 perc után levesszük a jénai tetejét, majd további 10-15 percig sütjük, hogy a kérge ropogósabbá váljon.
A kész kenyeret kivesszük a tálból, lehúzzuk róla a sütőpapírt és rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután fogyasztható.
Ezt a receptet is próbáld ki: