Töltött krumplilepény
Ki ne szeretné a tócsnit? És a krumplipürét? Ez a recept valahol a kettő ötvözete, a lepényeket pedig még meg is töltöttem, hogy még finomabbak legyenek.
Hozzávalók
4 nagy lepényhez- 1 kg burgonya
- só
- 2 db tojás
- 12 dkg liszt
- őrölt fekete bors
- kevés tej
- kevés olaj a sütéshez
- 8 nagyobb szelet sonka
- 4 nagy vagy 8 kisebb szelet tetszőleges sajt
Elkészítés
A burgonyát megmossuk, meghámozzuk, felkockázzuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Amikor elkészült, leszűrjük, krumplinyomóval áttörjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Ezután hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet, ízlés szerint még sót és borsot, majd annyi tejet, hogy puha, de formázható állagú masszát kapjunk (nekem kb. 1 dl kellett ehhez). A masszát 8 egyenlő részre osztjuk.
Egy kevés olajat felmelegítünk egy serpenyőben. Rátesszük az első tésztadarabot, és kör alakban ellapítjuk benne. Ráhelyezünk sonka- és sajtszeleteket, és sütni kezdjük. Közben a 2. tésztadarabot kilapítjuk a tenyerünkben, a tetejére tesszük, eldolgozzuk, hogy mindenhol fedje a tölteléket, a széleket összenyomkodjuk. Oldalanként kb. 5-5 percet sütjük a lepényt (széles lapáttal alányúlva könnyen megfordítható). Hasonlóan elkészítjük a maradék hármat is. Melegen tálaljuk, zöldségekkel, olajbogyókkal, salátával köríthetjük.
Ezt a receptet már próbáltad?