Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Mindent a mogyoróvajról – tudtad, hogy akár otthon is elkészítheted?

2022. March 14.

A mogyoróvaj „észrevétlenül” szivárgott be a mindennapjainkba. Régebben különlegességnek számított, és legfeljebb annyit tudtunk róla, hogy Amerikában rengeteg ételhez használják. Illetve hallottunk arról is, hogy az egyik legnépszerűbb tengerentúli reggeli vagy uzsonna PB&J szendvics, ami nem más, mint gyümölcsdzsem és mogyoróvaj általában két szelet toastkenyér közé kenve. A mogyoróvaj azonban ennél sokkal többre érdemes!

Kapcsolódik: Ez a PB&J szendvics sztorija

Nem egyenlő a mogyorókrémmel!

A mogyorókrém pörkölt törökmogyoróból készül, édesítik, adnak hozzá csokoládét, kakaót is. Ezzel szemben a mogyoróvaj sokkal inkább natúr élelmiszer, pörkölt földimogyoróból áll. Tehető hozzá só, már pár csipet is nagyon jól kiemeli a mogyoró ízét. Két fő típusa létezik, a lágy, krémes, selymes (smooth) és a mogyoródarabkás (crunchy).

Mihez használhatjuk?

Nem csupán PB&J szendvicsbe tehetjük! Magas tápértékű, így jó ötlet rögtön ezzel indítani a napot: hozzákanalazhatjuk a smoothie-nkhoz, turmixunkhoz, rakhatjuk müzlibe, zabkásába. Készíthetünk a felhasználásával mártást, tésztaszószt, de például a csirke is mennyei lesz, ha thai módra mogyoróvajjal, szójaszósszal, fűszerekkel készítjük el. Édességek terén pedig csak a fantáziánk szabhat határt: kekszbe, banánkenyérbe, nyers desszertekbe, töltelékekbe, krémekbe, golyókba, fagyiba egyaránt mehet a mogyoróvaj.

Otthon is elkészíthetjük

Ha van egy erős aprítógépünk, pár perc munkával elkészíthetjük a házi mogyoróvajunkat. Vegyünk pörkölt földimogyorót (vagy forró, száraz serpenyőben, esetleg sütőben pirítsuk meg mi), és tegyük az aprítógépbe. Ne adjunk hozzá semmit, csak kezdjük el járatni a gépet. Pár perc múlva a mogyoróban található olaj szépen elkezd kicsapódni, azaz önmagát krémesíti. Közben ízlés szerint adhatunk hozzá egy kevés sót.

Az aprítónkat időnként érdemes egy kicsit leállítani, így biztosan elkerülhetjük a motor leégését (ez inkább a kisebb teljesítményű gépek esetén fontos). Ha nem selymes, hanem crunchy, azaz ropogós, mogyoródarabkás mogyoróvajat szeretnénk, hasonlóan kezdődik a művelet. Aprítógépbe tesszük a mogyorót, de csak egészen rövid ideig járatjuk a gépet, addig, amíg apró darabkákra zúzzuk. Ekkor kivesszük kb. az 1/4-ét, majd a fenti módon folytatjuk a mogyoróvaj elkészítését. Amikor kész a lágy, sima textúrájú mogyoróvajunk, a félretett darabkákat egyszerűen hozzákeverjük.

Ez is érdekelhet: 

A mogyoróvaj segíthet felismerni az Alzheimer kórt

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mogyoróvajas-lekváros „pite”

Mogyoróvajas-lekváros „pite”

Egészségtudatos, sütés nélküli és nagyon finom!
Mogyoróvajas sajttorta

Mogyoróvajas sajttorta

Kávéházi süti otthon? Naná, ezt ki kell próbálni!
9+1 kedvenc mogyoróvajas recept

9+1 kedvenc mogyoróvajas recept

Nemzeti Mogyoróvaj Nap van az USA-ban.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!