Édesburgonyás gratin rántott karajjal
Ez a gratin szinte bármilyen hús mellé illik, sőt ha dupla adagban készítitek el, főétel is lehet belőle.
Hozzávalók
4 személyre- A gratinhoz:
- 50 dkg édesburgonya (tisztított súly)
- 15 dkg tejföl
- 1 dl 20%-os főzőtejszín
- 1 db (legalább M-es méretű) tojás
- só, őrölt fekete bors
- kevés olaj a sütőtálhoz
- 1 marék reszelt parmezán sajt
- A karajhoz:
- 8 szelet csont nélküli sertéskaraj
- só, őrölt fekete bors
- liszt
- 2 db tojás
- panko morzsa
- 4 dl olaj a sütéshez
Elkészítés
Az édesburgonyát meghámozzuk, és 4-5 mm vékony karikákra vágjuk. A tejfölt kikeverjük a tejszínnel, a tojással, valamint sóval és borssal. Egy sütőtálat kikenünk vékonyan olajjal, és beleöntünk egy kevés tejszínes mártást. Erre kerül egy réteg krumpli, majd ebben a sorrendben folytatjuk a rétegezést. A tetejére mártás jön, arra pedig reszelt parmezánt szórunk.
Lefedjük alufóliával, és 180 °C-ra előmelegített sütőben puhára sütjük (kb. 40 perc-1 óra, az édesburgonya vastagságától függően), az utolsó 10-15 percben levesszük az alufóliát.
A karajszeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Először lisztbe, majd felvert, enyhén sózott tojásba, végül pedig panko kenyérmorzsába forgatjuk. Közepesen forró olajban aranyszínűre sütjük, tálalásig konyhai papírtörlőre szedjük.
A kész rántott húst a gratin-nel tálaljuk.
Ez is érdekelhet:
Panírozzunk, de mivel? Íme a panko, az extra ropogós kenyérmorzsa